Reforma migraţiei prezentată de către Comisia Europeană (CE) nu este un progres, apreciază premierul suveranist ungar Viktor Orban, care consideră că se poate vorbi despre progrese în acest dosar doar după ce se acceptă poziţia sa, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Progrese se vor produce atunci când va fi acceptată propunerea ungară care spune că nimeni nu poate intra pe teritoriul Uniunii Europene până când un stat membru nu a soluţionat (cererea) de azil”, a declarat Orban miercuri, într-un briefing la Bruxelles, difuzat de postul public ungar de televiziune M1.

Premierul ceh Andrej Babis, prezent de asemenea în capitala europeană, a declarat un pic mai înainte că cele patru ţări membre ale Grupului de la Vişegrad (V4 - Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia) vor ca migranţii să fie blocaţi şi trimişi înapoi acasă.

Comisia Europeană (CE) a prezentat miercuri un proiect de reformare a politicii migraţiei prin care propune Celor 27 introducerea unui ”mecanism de solidaritate obligatorie” şi să se renunţe la Regulamentul de la Dublin care prevede ca prima ţară pe teritoriul căreia pătrunde o persoană să soluţioneze cererea de azil depusă de aceasta.

Acest sistem a condus la presiuni asupra Italiei, Greciei, maltei şi Spaniei, aflate în prima linie a rutelor migraţiei la Marea Mediterană.

Preşedinta CE Ursula von der Leyen apreciază, într-un mesaj postat pe Twitter, că a purtat discuţii bune cu Orban, Babis şi premierul polonez Mateusz Morawiecki despre bugetul UE, planul relansării economice post-coronavirus, lupta împotriva modificărilor climatice, statul de drept şi un plan de ajutorare economică a Belasului pe care aceştia i l-au prezentat.

”Ne-am angajat să cooperăm îndeaproape în aceste probleme”, adaugă ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.