Părinţii lui Otto Warmbier au povestit lucruri groaznice despre starea în care se afla tânărul atunci când a fost repatriat din Coreea de Nord, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fred şi Cindy Warmbier i-au acuzat pe nord-coreeni, în acest interviu pentru Fox and Friends, că sunt nişte ”terorişti” care l-au ”torturat în mod sistematic” pe fiul lor.

Studentul american a fost încarcerat la Phenian în 2016 pentru că a furat un obiect de la hotel.

El a fost eliberat din motive medicale în iunie, a sosit acasă grav bolnav, în comă, şi a murit câteva zile mai târziu.

Phenianul a negat întotdeauna că i-a aplicat rele tratamente lui Warmbier. Nord-coreenii susţin că tânărul s-a îmbolnăvit de botulism pe când se afla în închisoare, însă medici americani nu au găsit vreo urmă a bolii.

”N-A FOST NICIUN ACCIDENT”

În primul interviu pe care-l acordă de la moartea fiului lor, ei au declarat pentru Brooke Baldwin de la Fox că au ”simţit că a venit timpul să spună adevărul despre starea în care se afla Otto”.

Medici americani au anunţat că tânărul se afla într-o stare ”vegetativă”, însă soţii Warmbier subliniază că o catalogare a acestei stări drept comă este ”nedreaptă”.

Fred Warmbier a declarat că, atunci când şi-a văzut fiul, acesta ”se mişca şi tresărea violent, scoţând nişte urlete inumane”.

Otto avea părul ras pe cap, era surd şi mut, mâinile şi picioarele îi erau ”complet deformate” şi avea o cicatrice enormă pe un picior. El ”arăta ca cineva care a luat o pereche de cleşti şi şi-a rearanjat dinţii de jos”.

”Otto a fost torturat în mod sistematic şi rănit în mod intenţionat de Kim (Jong-un) şi regimul lui. N-a fost niciun accident”, a acuzat Fred Warmbier.

El a deplâns faptul că fiul său a fost abandonat de familia sa, de ţara sa şi de lume şi că Guvernul american nu i-a dat nicio informaţie despre moartea lui.

Cindy Warmbier a declarat că nord-coreenii l-au trimis acasă pentru că ”nu au vrut să moarte pe pământul lor”.

Familia a refuzat o autopsie, pentru că au considerat că tânărul a suferit destul şi ”nu avem de gând să-l scap din ochi”, a spus ea.

Femeia i-a îndemnat pe oameni să nu se ducă în Coreea de Nord, apreciind că astfel ar face ”jocul” propagandei Phenianului.

Cetăţenii americani au în prezent interdicţia să mai călătorească în Coreea de Nord.

”UN INTERVIU GROZAV”

Cu toate acestea, un ziar local american contestă acuzaţiile familiei Warmbier.

The Cincinnati Enquirer scrie că a obţinut o copie a unui raport cu privire la Otto Warmbier întocmit de un medic legist, care are la bază o examinare fizică şi care dezvăluie mai multe cicatrici mai mici, însă nimic care să indice torturarea.

Ziarul îl citează pe medicul legist al comitatului Hamilton care afirmă că dinţii lui Otto Warmbier erau ”naturali şi în stare bună” şi că tânărul pare că a murit din cauza unor leziuni cerebrale cauzate de lipsa oxigenului.

Preşedintele american Donald Trump, despre care se ştie că se uită la Fox and Friends, a scris pe Twitter că a fost ”un interviu grozav” şi că ”Otto a fost torturat dincolo de imaginabil de către Coreea de Nord”.

Această acuzaţie este susceptibilă să amplifice şi mai mult tensiunile între Coreea de Nord şi Statele Unite, care s-au acuzat şi ameninţat reciproc într-un ritm fără precedent în ultimele săptămâni.

Trump şi Kim s-au ameninţat cu anihilarea reciprocă a celor două ţări.

Comunitatea internaţională îndeamnă la o atenuare a acestei retorici indendiare.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.