Preşedintele Centrului de Analiză a Terorismului (CAT) Jean-Charles Brisard a denunţat joi o ”cenzură brutală” în refuzul preşedintelui Universităţii Sorbona de a găzdui, aşa cum se prevăzuse prevăzut, o conferinţă internaţională pe tema terorismului, obligând astfel la schimbarea locului evenimentului cu doar ”o săptămână înainte”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această conferinţă organizată de CAT urma să se desfăşoare la 7 noiembrie în campusul de la Jussieu.

”De şase luni, noi pregătim această conferinţă pe tema ameninţărilor teroriste şi mizelor căderii califatului (Statului Islamic, SI). Am ales să invităm la conferinţă instituţii franceze şi străine specializate în terorism”, a declarat pentru AFP Jean-Charles Brisard.

”Am comunicat îndelung”, a continuat el, ”cu serviciile respective ale Universităţii, am angajat cheltuieli, iar la 24 octombrie ni s-a cerut să reducem panourile de semnalare ale conferinţei în campus”.

”Mi s-a cerut inclusiv să retrag cuvântul «terorism», lucru pe care l-am refuzat. O solicitare bizară, odată ce conferinţa era pe această temă”, a subliniat el

Până la urmă, CAT a acceptat ”să reducă pânzele” în privinţa mărimii afişelor şi a primit pe e-mail ”unda verde” a directorului serviciilor generale ale Sorbonne Université.

Potrivit lui Jean-Charles Brisard, Universitatea Sorbona s-a răzgândit, cu toate acestea, la 30 octombrie, ”cu opt zile înaintea” conferinţei, motivând că ”evenimentul este prea periculos” pentru a avea loc într-o incintă universitară.

”Este halucinant! Problema terorismului este o problemă de societate care interesează pe toată lumea. Noi am reunit reprezentanţi de instituţii, specialişti, avem o abordare ştiinţifică a problemei. Aceasta este o cenzură brutală şi nejustificată”, a conchis Jean-Charles Brisard.

Conferinţa a vut loc la data prevăzută, dar la Ecole militaire.

Contactată de AFP, Universitatea Sorbona nu a reacţionat imediat.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.