Şapte organizaţii de caritate din Italia au acuzat ofiţerii vamali francezi că au falsificat datele de naştere ale unor copii de migranţi care călătoreau singuri pentru a încerca să îi prezinte ca adulţi şi să îi trimită înapoi în Italia, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Organizaţiile au depus plângeri la Comisia Europeană şi la Ministerul de Interne din Italia şi au prezentat dovezi din două cazuri în care datele de naştere ar fi fost modificate în documentele prin care le era refuzată intrarea în ţară.

Unul dintre incidente s-ar fi petrecut în martie când staff-ul unei organizaţi monitoriza situaţia din jurul oraşului italian de graniţă Ventimiglia.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Majoritatea migranţilor care se duc în Franţa cu trenul trec prin Ventimiglia şi sunt de obicei întorşi în Italia de către ofiţerii care patrulează staţia Menton Garavan, prima de pe teritoriul Franţei.

„Eram întâmplător acolo dar am văzut doi minori, pe care îi cunoşteam bine, cum au fost opriţi de poliţia franceză”, a declarat Daniela Ziterosa, un consilier pe probleme legale în cadrul organizaţiei de caritate Intersos.

„Am văzut cum poliţia a scris datele de naştere greşite pe documente. Unul dintre copii a fotografiat documentele şi se poate vedea cum a fost modificată data naşterii faţă de cea pe care a declarat-o. Am reuşit să le schimbăm decizia şi într-un final francezii i-au acceptat”, a adăugat ea.

Băiatul care a fotografiat documentul s-a născut în Eritreea pe 1 octombrie 2001 dar în document a fost trecută data de 1 ianuarie 2000. El a ajuns în Italia în iunie anul trecut şi încerca să ajungă în Suedia, unde locuieşte fratele său.

Legile Uniunii Europene stipulează că minorii neînsoţiţi trebuie să fie protejaţi şi cei care caută azil într-un stat membru au dreptul de a fi transferaţi în alt stat în care se află rudele lor.

Astfel, organizaţiile acuză şi Italia pentru că nu a implementat procedurile necesare pentru reunificarea familiilor, punând copiii în situaţia de a încerca să călătorească singuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.