Organizaţia Naţiunilor Unite se declară ”îngrijorată” şi avertizează că Rusia şi grupurile afiliate ar putea planifica procese pentru prizonierii de război ucraineni la Mariupol în contextul Zilei Independenţei ţării, sărbătorită miercuri, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem îngrijoraţi de relatările conform cărora Federaţia Rusă şi grupurile armate afiliate din Doneţk plănuiesc – posibil în zilele următoare – să judece prizonierii de război ucraineni în ceea ce este etichetat drept «tribunal internaţional» la Mariupol”, a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Ravina Shamdasani, marti.

Ea a subliniat că deşi există puţine detalii disponibile, ”fotografiile şi filmările publicate în mass-media şi pe reţelele sociale par să arate cuşti metalice construite în sala filarmonicii din Mariupol, aparent pentru a-i reţine pe prizonierii de război în timpul procedurilor”.

Shamdasani a mai spus că privarea intenţionată a prizonierilor de război de un proces echitabil este o crimă de război, iar dreptul internaţional umanitar interzice înfiinţarea de instanţe numai cu scopul de a judeca prizonierii de război.

Pe 12 august, oficialii ucraineni au declarat că se aşteaptă ca Rusia să înceapă procesele de la Mariupol.

”Ocupanţii transformă Sala Filarmonicii Mariupol, perla oraşului, unde au avut loc doar evenimente festive, într-un loc de judecată pentru prizonierii noştri de război şi civili”, a spus primarul oraşului Vadim Boicenko.

Un corespondent al canalului Ministerului rus al Apărării, Zvezda, a relatat din afara sălii filarmonicii în cursul aceleiaşi săptămâni, menţionând că lângă filarmonică se construieşte ”un cadru metalic imens. Acesta este un viitor hangar, unde probabil că vor veni vagoane de închisoare cu prizonierii de război de la Azov”.

Ministerul Justiţiei şi Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina au anunţat, marţi, într-un comunicat că au înaintat o serie de noi cereri urgente Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) privind asigurarea dreptului la viaţă şi interzicerea torturii în cazul militarilor ucraineni de la oţelăria Azovstal.

Ucraina a cerut să fie luate măsuri urgente pentru a preveni folosirea avocaţilor ucraineni ai apărării în orice fel de aşa-numite ”tribunale” sau procese, se mai arată în comunicat.

Ministrul adjunct al Justiţiei, Irina Mudra, a declarat că nu pot fi organizate procese pentru prizonierii de război.

”Ne aşteptăm ca CEDO să analizeze cu atenţie şi să accepte cererea Ucrainei”, a conchis ea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.