Belgia este afectată de ploi puternice, din cauza cărora numeroase râuri s-au revărsat în Wallonia, în sudul francofon, cauzând inundaţii în oraşul termal Spa şi evacuar, evacuarea a sute de locuitori, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Presa locală scrie că s-a descoprit un corp al unui bărbat în fluviul Meuse, în apropierea unui ecluze, în comuna Profondeville, la sud de Namur.

Circumstanţele acestei morţi nu au fost comunicate imediat, însă Meuse se revarsă.

Afluenţi ai acestui fluviu, precum Lesse în sud, Ourthe şi Vesdre în sud-est, prezintă un debit deosebit de mare.

La Liège (est), numeroase axe de pe malul Meuse au fost închise miercuri, a anunţat poliţia.

Un centru cultural a fost deschis pentru a primi riverani nevoiţi să plece de acasă.

Sute de cercetaşi care se află cu tabăra în Wallonia au fost evacuaţi începând din noaptea de marţi spre miercuri.

”Evacuăm tabere de cercetaşi unele după altele”, a anunţat la RTL-TVI Corine Mullens, primarul Rochefort (sud), o comună turistică unde se află confluenţa mai multor râuri.

În total, 120 de tabere sunt vizate fie de evacuări, fie de prin decalarea sejururilor, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, a precizat la postul de ştiri LN24 Gilles Beckers, un purtător de cuvânt al Cercetaşilor din Belgia.

Autorităţile din provincia Liège au avertizat că debitul Vesdre ar putea creşte considerabil, din cauza deschidrii vanelor la două baraje pline.

Locuitorii din Chaudfontaine, o localitate situată pe acest curs de apă, au început, din această cauză, să fie evacuaţi. Urmau să fie evacuate până la 1.700 de persoane, potrivit RTBF.

Oraşul Spa, situat mai la est în regiunea Liège, a avertizat pe site că serviciile sale nu puteau fi contactate miercuri, nici prin e-mail şi nici telefonic, din cauza unei pene de curent în centru.

RTBF a difuzat imagini în care apar străzi din centrul oraşului, care au devenit nişte torente plone de noroi.

Mai multe servicii publice au fost închise.

Belgia este obişnuită cu inundaţii.

Inundaţiile din 2016 au fost recunoscute drept o ”calamitate” de către regiunea wallonă, deschizând astfel calea unor indemnizaţii excepţionale.

Însă în acest an Belgia se confruntă cu o vară deosebit de ploioasă, iar intemperii s-au soldat deja cu morţi.

În urmă cu zece zile, o sexagenară s-a înecat diupă ce a fost luată de ape pe un pârâu, nu departe de locuinţa sa, la Ittre, în centru.

Corpul femeii a fost găsit într-o canalizare la Bruxelles-Charleroi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.