Unele oraşe turistice situate de-a lungul Marii Bariere de Corali din Australia şi alte localităţi din nord-estul statului Queensland se pregătesc pentru un potenţial ciclon tropical care se aşteaptă să atingă pământul joi, cu o zi înainte de weekendul prelungit de Ziua Australiei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile i-au sfătuit pe locuitori să stocheze suficiente provizii de urgenţă pentru cel puţin trei zile şi să evite călătoriile inutile, deoarece se aşteaptă ca o depresiune tropicală în Marea Coralilor, la aproximativ 700 km (435 mile) de coasta Queensland, să se transforme într-un ciclon miercuri seară, a anunţat Biroul Meteorologic.

"Am început deja să vedem aceste vânturi mai puternice şi ne aşteptăm ca ele să înceapă să aibă impact pe coasta Queensland în această seară", a declarat Laura Boekel, meteorolog la Biroul de Meteorologie, în cadrul unei conferinţe de presă.

Rafale de vânt distructive de până la 120 km pe oră sunt prognozate pentru unele oraşe turistice de-a lungul Marii Bariere de Corali, avertizările de furtună întinzându-se pe o rază de aproximativ 900 km (559 mile).

Sistemul meteorologic a fost retrogradat de la categoria 3 la categoria 2, cu trei trepte sub cel mai periculos nivel de viteză a vântului, dar ar avea în continuare suficientă putere pentru a aduce ploi abundente şi inundaţii fulgerătoare care pun în pericol viaţa.

Cele mai recente avertismente de furtună vin la aproximativ o lună după ce ciclonul tropical Jasper a provocat pagube importante în întreaga regiune. Australia se confruntă în prezent cu fenomenul meteorologic El Nino, care poate provoca fenomene extreme, de la incendii de vegetaţie la cicloane tropicale şi secete prelungite.

Se aşteaptă ca Townsville, cu o populaţie de aproximativ 180.000 de locuitori, să fie unul dintre cele mai afectate oraşe. Aeroportul din această localitate va fi închis începând de joi, în timp ce evenimentele publice din timpul sărbătorii de Ziua Australiei de vineri au fost anulate.

Un număr suplimentar de 100 de membri ai personalului de urgenţă a fost desfăşurat în stat, a declarat presei premierul din Queensland, Steven Miles.

Miles a îndemnat oamenii să reconsidere călătoriile înainte de weekendul prelungit de sărbătoare naţională.

"Îi încurajez doar pe oameni să se uite la prognoză şi să ia decizii raţionale", a declarat Miles.

"Având în vedere precipitaţiile abundente, este important ca locuitorii din Queensland să ia în considerare ce călătorii sunt necesare în aceste zone începând de joi şi pe tot parcursul weekendului", a adăugat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.