Opoziţia venezueleană condusă de Juan Guaido - recunoscut preşedinte interimar al ţării de aproximativ 50 de ţări - a ieşit din nou în stradă, marţi, pentru a cere armatei să lase ajutoarele americane să intre pe teritoriul venezuelean, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ieşim din nou în stradă pentru a cere intrarea ajutorului umanitar care va salva viaţa a peste 300.000 de venezueleni, aflaţi în prezent în pericol de moarte”, a declarat preşedintele Parlamentului venezuelean, în care opoziţia este majoritară.

Guaido, în vârstă de 35 de ani, urma să conducă manifestaţia în estul Caracasului, însă apeluri la manifestaţii au fost lansate în întreaga ţară, cu ocazia Zilei Tineretului.

Este vorba, de asemenea, despre a aduce un omagiu celor aproximativ 40 de persoane - între care numeroşi tineri - ucişi de la începutul mişcărilor de protest faţă de preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, la 21 ianuarie.

Răspunzând acestei a treia zi de manifestaţii - după cele de la 23 ianuarie şi 2 fenruarie -, şeful socialist al statului urma să participe la un marş al tinerilor de stânga împotriva ”intervenţiei imperialiste” americane în Piaţa Bolivar, în centrul Caracasului.

Înfruntarea politică dură între cei doi se concentrează, de mai multe zile, asupra intrării în Venezuela a unui ajutor umanitar. Mai multe tone de alimente şi medicamente provenind din Statele Unite au fost stocate în depozite în Clumbia, la frontiera cu Venezuela.

Însă militari venezueleni blochează Podul Tienditas, care asigură o legătură între  Cucuta (Colombia) şi Ureña (Venezuela), în statul frontalier Tachira, unde armata şi-a consolidat prezenţa.

Această criză are loc în plin haos economic, în care se află ţara, afectată de penurii de alimente şi medicamente. Peste 2,3 milioane de venezueleni - reprezentând 7% din populaţia ţării - au fugit din ţară din 2015, potrivit ONU.

CONTRA ”GRINGOS”

Într-o încercare de a sparge unitatea armatei, o susţinătoare hotărâtă a Guvernului, Juan Guaido a oferit o amnistie militarilor care l-ar dezavua pe preşedintele Maduro şi i-a avertizat că blocarea livrăriiajutoarelor umanitare ar constitui o ”crimă împotriva umanităţii”.

”Ori sunt cu dictatura ori sunt cu poporul”, a avertizat el.

Nicolas Maduro, care dezminte existenţa unei ”urgenţe umanitare” în ţară, aruncă responsabilitatea penuriilor pe sancţiunile americane şi pe un ”război economic” purtat de dreapta.

O aliată strategică a Statelor Unite în regiune, Columbia a fost primul punct de sosire a ajutorului american. Brazilia a acceptat luni să instaleze alt centru de depozitare în statul frontalier Roraima (nord).

Femei îmbrăcate în alb şi medici preconizau să se apropie marţi de Podul Tienditas. ”Există o nevoie urgentă de ajutor, pentru ca oamenii să înceteze să moară”, a declarat Mirlene Azocar, un gastroenterolog din statul Tachira.

Guvernul a distribuit, în ultimele zile, hrană şi medicamente în această regiune. ”Noi suntem împotriva «gringo» care vor să ne fure ţara”, a declarat pentru AFP Libio Rodríguez, în vârstă de 66 de ani, un locuitor de la Ureña..

Armata a lansat duminică manevre cu scopul de a face faţă unei eventuale intervenţii a Statelor Unite - o opţiune pe care preşedintele Donald trump nu a înlăturat-o.

O conferinţă pe tema ajutorului umanitar, solicitat de Juan Guaido, urmează să aibă loc joi la sediul Organizaţiai Statelor Americane (OEA), la Washington.

În timp ce Nicolas Maduro a primit susţinerea aliaţilor săi rus, iranian şi chinez, Juan Guaido poate conta pe susţinerea Statelor Unite şi unei mari majorităţi a ţărilor din America Latină şi din Europa.

”Venezuela se află în ochiul ciclonului geopolitic al lumii”, a declarat Maduro, care acuză Statele Unite că vor să-l răstoarne de la putere pentru a acapara cele mai mari zăcăminte de petrol din lume.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a reafirmat luni că este pregătit să servească drept intermediar în vederea negocierii unei soluţii la criza politică.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.