Salvatori încercau să scoată marţi dimineaţa trei copii, în viaţă, prinşi între dărâmături, în urma unui cutremur cu magnitudinea de 4,0 la Ischia, o insulă turistică italiană situată în largul oraşului Napoli, în sudul Italiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O femeie în vârstă a murit la Casamicciola, în nordul insulei, ucisă de bucăţi de moloz dintr-o biserică ce au căzut peste ea.

Aproximativ 25 de persoane au fost rănite, majoritatea uşor.

În noaptea de luni spre marţi, salvatorii încercau, în această comună, să scoată dintre dărâmături trei copii, cu care comunicau, a precizat Prefectura Napoli.

Potrivit unu tweet al pompierilor, un bărbat a fost scos în viaţă de sub un imobil surpat, către ora locală 2.30 (3.30, ora României). Ar fi vorba despre tatăl celor trei băieţi - inclusiv un bebeluş -, potrivit mai multor publicaţii italiene. Mama, nevătămată, ar fi dat alarma.

”La Casamicciola, un imobil s-a surpat, iar trei persoane au fost scoase în viaţă dintre dărâmături: două femei şi un bărbat”, a precizat într-o conferinţă de presă, cu câteva ore mai înainte şeful departamentul Protecţiei civile Angelo Borrelli.

Două mici comunităţi au fost afectate, Casamicciola şi Lacco Ameno, învecinate.

Pe Insula Ischia, cutremurul a fost înregistrat la ora locală 20.57 (21.57, ora României). Epicentrul a fost localizat la zece kilometri adâncime, în nord-estul insulei.

Evaluată mai întâi la 3,6 de Institutul de geofizică, magnitudinea seismului a fost revizuită la 4,0 luni seara.

Cutremurul a fost urmat de 14 replici, precizează Angelo Borrelli.

Mai multe imobile din comună s-au surpat, iar multe aveau fisuri ameninţătoare.

SPITAL EVACUAT

Postul de informaţii Rai News 24 a difuzat imagini cu persoane aflate în concediu, în apropiere de maşinile lor, pline de valize. Altele stăteau pe bănci publice sau în grădinile caselor.

Potrivit presei italiene, multe maşini aşteptau, în portul de pe Ischia, să se îmbarce şi să ajungă la Napoli cât mai repede. Un feribot a plecat către ora locală 2.30 (3.30, ora României), iar altul două ore mai târziu.

Echipe de pompieri au fost mobilizate, din mai multe regiuni, pentru a fi operaţionale rapid, a precizat pentru presă prefectul Bruno Frattasi, în subordinea căruia se află pompierii. Între ele se aflau şi două unităţi specializate în căutări sub dărâmături.

Pe de altă parte, unicul spital de pe Insulă, la Lacco Ameno, care a fost iniţial evacuat, a primit autorizaţia să se redeschidă. Mai mulţi pacienţi au fost trimişi către altă unitate cu elicopterul.

Acest seism are loc în contextul în care Italia se pregăteşte să comemoreze joi un an de la cutremurul soldat cu 299 de morţi la Amatrice şi în comunele vecine, în centrul ţării. În octombrie 2016, iar apoi în ianuarue 2017, alte trei seisme au devastat regiunea.

Restaurantele erau înţesate, iar numeroase magazine erau încă deschise la începutul acestei seri de vară, când un zgomot surd s-a auzit, iar totul a început să se zgâlţâie, au povestit mai mulţi martori pe Twitter.

”O experienţă teribilă, totul se zgâlţâia, în beznă, casele se surpau, un coşmar”, a scris o femeie.

”Eram pe canapea şi mă uitam la televizor. S-a luat curentul, zgâlţâieli, ceva îmi cade în cap, urlu, plâng, mama mă prinde şi am fugit afară”, povesteşte alta.

Alimentarea cu electricitate s-a reluat după câteva minute, însă numeroase persoane au rămas pe stradă, ezitând să se întoarcă în clădiri.

Pe Insula Ischia au loc seisme frecvent. Cel mai grav a avut loc în iulie 1883. Cu o magnitudine de 5,8, el s-a soldat cu peste 2.000 de morţi, inclusiv familia filosofului Benedetto Croce, pe atunci în vârstă de 17 ani, scos în viaţă de sub dărâmături.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.