Forţe speciale americane au fost transportate cu elicopterul joi, înainte de zori, într-o regiune din nord-vestul Siriei, pentru a prinde lideri jihadişti căutaţi, o operaţiune soldată cu 13 morţi, inclusiv femei şi copii, potrivit unui ONG, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Misiunea a fost un succes” şi nu s-au înregistrat victime în rândul forţelor americane, a anunţat Pentagonul cu privire la această operaţiune vizând o clădire la Atme, în provincia Idleb.

Pentagonul nu face alte precizări.

Aceasta este cea mai importantă operaţune a forţelor americane în Siria de la eliminarea, în octombrie 2019, a lui Abu Bakr al-Baghdadi, liderul grupării jihadiste Statul Islamic (SI), ucis într-un raid în regiunea Idleb, care nu se află sub controlul puterii siriene, potrivit directorului Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) Rami Abdel Rahman.

Potrivit SOHR, care se sprijină pe o vastă reţea de surse în această ţară devastată de război, militarii au aterizat cu elicopterul în apropierea unei tabere de deplasaţi din localitatea Atme, în provincia Idleb, aflată în mare parte sub controlul unor jihadişti şi rebeli.

”Forţe speciale americane aflate în subordinea Comandamentului Central american (CENTCOM) au efectuat o misiune antiteroristă în această noapte (de miercuri spre joi) în nord-vestul Siriei”, precizează Pentagonul într-un comunicat.

”Alte informaţii urmează să fie furnizate ulterior”, adaugă Pentagonul.

Operaţiunea a provocat confruntări armate care au durat două ore, potrivit SOHR, care nu era în măsură să precizeze imediat identitatea jihadiştilor căutaţi.

”Cel puţin 13 persoane, inclusiv patru copii şi trei femei, au fost ucise în operaţiune”, potrivit SOHR.

Potrivit unor corespondenţi AFP de la faţa locului, operaţiunea americană a vizat o clădire cu două etaje situată într-o zonă înconjurată de copaci.

O parte a clădirii a fost distrusă, iar înăuntru, pe jos, era sânge.

Potrivit unor locuitori, erau vizaţi lideri jihadişti de rang înalt din cadrul grupării jihadiste Al-Qaida.

CASE EVACUATE

Locuitori au declarat AFP că au auzit bombardamente şi tiruri.

Într-o înregistrare audio - care circulă în rândul populaţiei şi care a fost atribuită Forţelor americane - o persoană vorbeşte în arabă şi le cere femeilor şi copiilor să evacueze casele în zona vizată.

Potrivit unor experţi, tabere suprapopulate din zona Atme, situată în nordul provinciei Idleb, sunt folosite ca baze de către lideri jihadşti care se ascund printre deplasaţi.

O parte a provinciei Idleb şi sectoare din provinciile vecine Hama, Alep şi Latakia sunt dominate de Hayat Tahrir al-Sham (HTS), fosta aripă siriană a Al-Qaida.

Grupări rebele şi alte formaţiuni jihadste, precum gruparea Hurras al-Din (HaD), sunt de asemenea prezente.

Aceste facţiuni au fost deja principala ţintă a unor raiduri ale regimului sirian, ale aliatului rus al acestuia, dar şi ale coaliţiei internaţionale antijihadiste condusă de Statele Unite şi ale Forţelor speciale americane.

Însă operaţiuni cu elicopterul rămân foarte rare în Siria, unde trupe americane sunt desfăşurate în cadrul coaliţiei antijihadiste.

În decembrie, forţe americane au ucis un lider de rang înalt din cadrul Hurras al-Din, într-un atac cu o dronă.

”BAZĂ DE REPLIERE”

Această operaţiune intervine la câteva zile după sfârşitul asaltului Statului Islamic (SI) la o închisoare aflată sub controlul Forţelor Democratice Siriene (FDS), dominate de kurzi, în regiunea Hassakah (nord-est).

Acest asalt a fost cea mai importantă ofensivă a grupării jihadiste după înfrângerea teritorială a acesteia în Siria, în 2019, de către FDS, ajutate de coaliţia internaţională antijihadistă.

Atacul de la închisoare şi confruntările armate care au urmat s-au soldat cu 373 de morţi, şi anume 268 de jihadişti, 98 de membri ai forţelor kurde şi şapte civili, potrivit SOHR.

Statul Islamic a fost izgonit din fiefurile sale din Siria şi Irak, însă continuă să comită atacuri în aceste două ţări vecine, prin celule adormite.

”Al-Qaida foloseşte Siria ca pe o bază de repliere, pentru a se reconstitui, a se coordona cu filialele sale şi a planifica operaţuni în străinătate”, declara la sfârşitul lui 2021 un purtător de cuvânt al Comandamentului Central al armatei americane (CENTCOM), John Rigsbee.

Războiul complex din Siria, o ţară fărâmiţată în care intervin diverşi actori, s-a soldat cu aproximativ 500.000 de morţi începând din 2011.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.