Acordul referitor la exporturile de cereale ucrainene - crucial pentru a stopa criza alimentară mondială - se află într-o situaţie "dificilă", a declarat şeful ONU pentru asistenţă umanitară, Martin Griffiths, care speră că acesta va fi reînnoit la 18 martie, relatează AFP. La rândul său, Ucraina a făcut miercuri apel la ONU şi la Turcia să facă presiuni asupra Rusiei pentru a înceta imediat să împiedice transporturile de cereale ucrainene care aprovizionează milioane de oameni şi să nu folosească alimentele ca armă, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest acord, încheiat în iulie 2022 între ONU, Ucraina, Rusia şi Turcia, a contribuit la limitarea gravei crize alimentare mondiale provocate de invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie 2022. El a fost prelungit la jumătatea lunii noiembrie pentru încă 120 de zile şi ar urma să fie reînnoit la 18 martie, a precizat Griffiths într-o conferinţă de presă la Geneva.

"Vreau să spun că, înainte de ultima reînnoire, mi-am exprimat o oarecare încredere că acest lucru se va întâmpla", a spus el. Dar "cred că ne aflăm într-o situaţie puţin mai dificilă în acest moment", a adăugat el, subliniind că acordul privind cerealele "funcţionează în tandem" cu acordul ONU-Rusia privind exporturile de îngrăşăminte ruseşti.

Griffiths a explicat că acest al doilea acord, semnat de asemenea în iulie 2022, dar cu o durată de trei ani, "este mult mai complicat, din multe puncte de vedere (...), pentru a-l face să funcţioneze" decât cel privind cerealele. "Este important să funcţioneze, este important să scoatem îngrăşămintele ruseşti", a insistat oficialul.

După o blocadă de aproape şase luni cauzată de invazia rusă, trei porturi ucrainene de la Marea Neagră au fost deblocate la sfârşitul lunii iulie, în baza acestui acord între Moscova şi Kiev mediat de ONU şi Turcia. Însă Ucraina a acuzat în repetate rânduri Rusia că întârzie inspecţiile navelor care transportă produse agricole ucrainene, ceea ce a dus la reducerea transporturilor şi la pierderi pentru comercianţi. Rusia a negat acuzaţiile, afirmând că îşi îndeplineşte toate obligaţiile care îi revin în cadrul acordului privind exportul de cereale.

Pe de altă parte, Moscova se plânge că exporturile sale de îngrăşăminte, un produs-cheie pentru agricultura mondială, sunt blocate de facto, deşi nu intră sub incidenţa sancţiunilor impuse de ţările occidentale de la începutul războiului.

Cu toate acestea, Griffiths a declarat că "speră şi crede" că acordul privind cerealele va fi reînnoit la jumătatea lunii martie, subliniind importanţa acestuia pentru securitatea alimentară globală.

Acordul a permis ca aproape 20 de milioane de tone de cereale să ajungă la milioane de oameni din întreaga lume, a spus el.

La 18 ianuarie, ONU a raportat că China a fost cel mai mare beneficiar al exporturilor în cadrul acordului, Spania fiind pe locul al doilea, iar Turcia pe locul al treilea. Până la aceeaşi dată, aproape 44% din grâul exportat fusese expediat către ţările cu venituri mici şi mijlocii, iar 64% din acesta a fost destinat economiilor în curs de dezvoltare.

Programul Alimentar Mondial (PAM) a achiziţionat anul trecut 8% din totalul grâului exportat prin acest acord pentru a-şi susţine operaţiunile umanitare în regiunile din lume afectate de foamete.

ACUZAŢIILE UCRAINEI

Doi oficiali ucraineni cu rang înalt au spus miercuri, într-o declaraţie comună, că "Ucraina este profund îngrijorată de acţiunile distructive ale Rusiei", care au ca rezultat întârzierea activităţii coridorului de cereale şi "obstrucţionarea Iniţiativei pentru cereale la Marea Neagră în general". Ministrul de externe Dmitro Kuleba şi vicepremierul Oleksandr Kubrakov au declarat că Rusia a încetinit în mod intenţionat inspecţiile, a cerut documente nereglementate şi a căutat motive nefondate pentru a opri inspecţia.

"O astfel de politică distructivă a Rusiei a dus la o scădere sistematică a cifrei de afaceri a transportului de mărfuri în cadrul Iniţiativei Cerealelor", au declarat miniştrii, menţionând că lumea nu a primit 10 milioane de tone de alimente ucrainene în ultimele trei luni.

Oficialii ucraineni au declarat că, în acelaşi timp, Rusia a crescut volumul de trafic necontrolat prin porturile sale din Azov şi Marea Neagră.

"Inspecţiile acestor nave în Bosfor nu au loc. Toate acestea fac posibil ca Rusia să folosească navele sale comerciale pentru a primi bunuri militare pentru a continua războiul împotriva Ucrainei", au declarat miniştrii.

Rusia a declarat săptămâna aceasta că ar fi "nepotrivit" să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră dacă nu vor fi ridicate sancţiunile care îi afectează exporturile agricole şi dacă nu vor fi rezolvate alte probleme.

Exporturile ucrainene de cereale în sezonul 2022/23, care se desfăşoară până în iunie, au scăzut cu 29%, la 29,2 milioane de tone, la 13 februarie, din cauza unei recolte mai mici şi a dificultăţilor logistice cauzate de invazia rusă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.