Martin Griffiths, subsecretar general al ONU pentru afaceri umanitare şi coordonator al ajutorului de urgenţă a declarat că procedurile pentru trecerea în siguranţă a exporturilor de cereale ucrainene sunt încă în curs de elaborare, trasmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Natiunile Unite sperau ca prima navă să părăsească joi portul ucrainean Odesa cu cereale destinate pieţelor globale, dar detaliile procedurale pentru trecerea în siguranţă sunt încă în curs de elaborare, a declarat joi coordonatorul principal al organizaţiei pentru ajutor umanitar. 
 
Martin Griffiths, subsecretar general al ONU pentru afaceri umanitare şi coordonator al ajutorului de urgenţă, a ajutat la medierea unui acord între Kiev şi Moscova - semnat la Istanbul - pentru a facilita exporturile vitale de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru a evita o criză globală a foametei. 
 
"Obţinerea procedurilor este o condiţie prealabilă esenţială pentru circulaţia sigură a navelor. Aşa că nu este o surpriză faptul că nu am văzut încă nicio navă în mişcare", a declarat el reporterilor la New York. 
 
"Speram să vedem că se va întâmpla acest lucru, chiar astăzi sau mâine. Dar putem vedea că acest lucru se va întâmpla doar în condiţii de siguranţă", a spus el.
 
El a precizat că părţile trebuie să obţină locaţia exactă a coridoarelor de trecere în siguranţă "absolut bătută în cuie", adăugând: "Cred că vom vedea acest lucru foarte reped. Există o referinţă generală în acord. Avem nevoie de coordonatele exacte ale canalelor", a menţionat el. 
 
Griffiths a salutat acordul, care a dus rapid la deschiderea unui Centru Comun de Coordonare la Istanbul, ca fiind "cea mai rapidă punere în funcţiune a unei operaţiuni la care sec poate gândi" din experienţa sa la ONU. 
 
Atacul Rusiei asupra Odesa de sâmbătă, la o zi după semnarea acordului, a fost "un memento că nu avem timp de pierdut", a adăugat el.
 
De asemenea, ceea ce întârzie exporturile este partea comercială a operaţiunii, deoarece există "multe detalii care trebuie împărtăşite" cu companiile de transport maritim şi de asigurări, a continuat el. 
 
"Este vorba atât despre preţ, cât şi despre disponibilitatea alimentelor [...] dacă navele se deplasează fără procedurile corecte de aprobare a acestor mişcări, atunci ele sunt în pericol. Iar sectorul comercial ar avea dreptate să nu dorească să se mute", a spus Griffiths.
 

Guvernul ucrainean a anunţat luni că se aşteaptă la o reluare ”încă de această săptămână” a exportului de cereale ucainene, considerate cruciale în securitatea alimentară mondială, în contextul în care preţurile mărfurilor au ”explodat” după invazia rusă a Ucrainei, la 24 februarie

Kievul şi Moscova s-au pus de acord, printr-o mediere a Turciei şi sub egida ONU, să deblocheze aproximativ 25 de milioane de tone de cereale blocate în porturi ucrainene.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.