Martin Griffiths, şeful ONU pentru ajutor umanitar, a avertizat că "spectrul morţii planează asupra Gaza", în timp ce UNRWA, agenţia ONU care sprijină refugiaţii palestinieni, a declarat că atacurile Israelului asupra Gaza au dus la o "catastrofă umană fără precedent", relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Fără apă, fără energie, fără alimente şi fără medicamente, mii de oameni vor muri. Pur şi simplu", a scris duminică pe platforma X Martin Griffiths, subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare şi coordonator al ajutorului de urgenţă.

Tweetul lui Griffith vine la o zi după ce oficialul deja avertizase că situaţia umanitară din Gaza, "deja critică, devine rapid de nesuportat".

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Pe fondul loviturilor aeriene israeliene care au ucis deja peste 2.500 de palestinieni şi au rănit alţi 9.000, cei care supravieţuiesc se confruntă cu evacuări forţate şi cu lipsa apei în condiţiile "asediului complet" al Israelului asupra oraşului.

UNRWA, agenţia ONU care sprijină refugiaţii palestinieni, spune că atacurile Israelului în Gaza au dus la o "catastrofă umană fără precedent", în timp ce numărul victimelor din Gaza a crescut la 2.670 de morţi şi 9.600 de răniţi.

"În ultimele opt zile, în Fâşia Gaza nu a fost permisă nici măcar o picătură de apă, nici un bob de grâu, nici un litru de combustibil... Trag un semnal de alarmă: începând de astăzi, colegii mei de la UNRWA din Gaza nu mai sunt în măsură să ofere asistenţă umanitară şi se întâmplă chiar în timp ce vorbesc. De fapt, Gaza este strangulată şi se pare că războiul şi-a pierdut orice urmă de umanitate ... Dacă ne uităm la problema apei, ştim cu toţii că apa înseamnă viaţă, iar Gaza rămâne fără apă şi Gaza rămâne fără viaţă”, a declarat reporterilor Philippe Lazzarini, comisarul general al UNRWA.

"Astăzi, în ultimele două ore, am căutat apă potabilă. Nici măcar apă potabilă nu mai este disponibilă, este foarte dificil... Nu există electricitate, nu există nici pompare de apă normală. Spitalele abia dacă funcţionează ...Au bombardat toată ziua. Nu ştim ce se va întâmpla mâine sau unde vom merge", a scris şi coordonatorului medical adjunct al organizaţiei Medecins Sans Frontieres, Dr. Mohammed Abu Mughaiseeb, aflat în Gaza.

În urma discuţiilor dintre preşedintele SUA, Joe Biden, şi prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, ministrul israelian al energiei, Israel Katz, a declarat că aprovizionarea cu apă a fost reluată duminică în sudul Fâşiei Gaza. "Acest lucru va împinge populaţia civilă în sud", a subliniat Katz, la o săptămână după ce Israelul a întrerupt aprovizionarea cu apă în Gaza ca parte a unui "asediu complet".

Municipalitatea din Beni Suheila, în sudul Fâşiei Gaza, a confirmat că alimentarea cu apă a fost reluată în sat, a relatat Agenţia France-Presse.

Peste 600.000 de locuitori din Gaza s-au deplasat spre sud, în timp ce evacuările din Gaza continuă, a declarat duminică un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.