Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, va conduce la Geneva o reuniune, pe 13 septembrie, între statele membre, cu scopul de a creşte ajutorul umanitar pentru Afganistan, a anunţat vineri purtătorul său de cuvânt, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La această conferinţă, ONU va pleda "pentru o creştere rapidă în materie de finanţare, cu scopul ca operaţiunile umanitare care salvează vieţi să poată continua", a precizat purtătorul de cuvânt Stéphane Dujarric într-un comunicat.

"Afganistanul se confruntă cu o catastrofă umanitară iminentă", adaugă el, din cauza "conflictului prelungit, a unei secete severe şi a pandemiei de Covid-19". 

Jumătate din cei 38 de milioane de locuitori au nevoie de ajutor umanitar şi mai mult de jumătate din copiii de cel puţin cinci ani vor suferi de foame în anul următor, alertează Naţiunile Unite.               

Zboruri umanitare ale ONU au fost reluate recent către nordul şi sudul Afganistanului, a indicat joi Dujarric, subliniind că speră sp poată fi intensificate în curând. 

Operate prin Programul Alimentar Mondial (PAM) al Naţiunilor Unite, ele au permis ca "160 de organizaţii umanitare să-şi continue activităţile vitale în provinciile afgane", a precizat el la New York.  

Între 2002 şi 2021, zboruri ale ONU au ajuns în peste 20 de destinaţii în Afganistan. Obiectivul este acesta de îndată ce siguranţa şi finanţarea operaţiunilor vor fi asigurate, a declarat purtătorul de cuvânt. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.