ONU îndeamnă joi Israelul ”să pună capăt omuciderilor ilegale” ale populaţiei palestiniene în Cisiordania ocupată, după ce 300 de palestinieni - inclusiv 79 de copii - au fost ucişi de la 7 octombrie la 27 decembrie în acest teritoriu palestinian şi în Ierusalimul de Est, potrivit Biroului ONU al Drepturilor Omului (UNHRC/HCDH), reltează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ONU publică un raport - consacrat situaţiei drepturilor omului în Cisiordania ocupată şi Ierusalimul de Est anexat în perioada 7 octombrie-20 noiembrie - în care denunţă o deteriorare rapidă a drepturilor omului în această regiune.

”Recursul la tactici militare şi la armament în contexte de menţinerea ordinii, folosirea unei forţe ne-necesare şi disproporţionate şi aplicarea unor restricţii de mişcare lărgite, arbitrare şi discriminatorii împotriva palestinienilor sunt extrem de îngrijorătoare”, denunţă într-un comunicat Înaltul Comisar ONU al Drepturilor Omului Volker Türk.

”Intensitatea violenţei şi reprimarea este de nemaivăzut de ani de zile”, denunţă el.

Autorii raportului cer o încetare imediată a folosirii armemntului şi mijloacelor militare în cadrul operaţiunilor de menţinerea ordinii, sfârşitul detenţiilor arbitrare, relelor tratamente la care sunt supuşi palestinienii  şi o ridicare a restrciţiilor discriminatorii.

”CREŞTERE PUTERNICĂ A ATACURILOR COLONIŞRILOR”

În perioada analizată, în raport se arată o ”creştere puternică” a atacurilor aeriene şi incursiunilor în tabere de refugiaţi şi în alte zone dens populate, care au cauzat ”morţi, răniţi şi numeroase pagube” infrastructurilor civile.

În săptămânile de după 7 octombrie, în raport se relevă o ”creştere puternică a atacurilor coloniştilor”, ”atacuri armate, incendieri intenţionate ale unor case şi vehicule şi scoaterea in rădăcină a unor arbori”.

Înaltul Comisar ONU al Drepturilor Omului Volker Türk cere Israelului ”să ia măsuri imediate, clare şi eficiente pentru a pune capăt violenţei coloniştilor împotriva populaţie palestiniene, să ancheteze toate incidentele violente implicând colonişti şi forţe de securitate israeliene, în vederea sigurării protecţiei eficiente a comunităţilor palestiniene de oice formă de mutare forţată şi să asigure că revenirea pe pământurile lor a comunităţilor de păstori deplasate din cauza atacurilor armate ale coloniştilor”.

Dintre cei 300 de plaestinieni ucişi de la 7 octombrie la 27 decembrie, ”forţele de securitate israeliene au ucis cel puţin 291 de palestinieni, coloniştii au ucis opt, iar un palestinian a fost omorât die de către forţe de securitate, fie de către colonişti”, se precizează în raport.

Înainte de 7 octombrie, potrivit aceleiaşi surse, 200 de palestinieni au fost ucişi în zonă în cursul lui 2023 - cel mai mare număr în decurs de zece luni din 2005 încoace, de când ONU a început să înregistreze aceste crime.

Volker Türk cere israelului să acorde acces în ţară biroului său, care este pregătit, subliniază, el să întocmească un raport asemănător cu privire la atacurile de la 7 octombrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.