Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) a avertizat marţi că orice palestinian care manifestează în Fâşia Gaza - indiferent dacă reprezintă o ameninţate iminentă sau nu - poate să fie ”ucis” de forţe israeliene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Se pare că oricine poate să fie ucis”, a declarat pentru presă, la Geneva, un purtător de cuvânt al UNHCR, Rupert Colville, subliniind că dreptul internaţional prevede în mod clar că ”forţa letală nu poate să fie folosită decât ca ultim recurs”.

”Nu este acceptabil să spunem: este vorba despre Hamas, deci este OK”, a subliniat Colville.

El a respins astfel justificarea prezentată de Israel, care acuză gruparea islamistă Hamas, aflată la guvernare în Fâşia Gaza, că se afă la originea manifestaţiilor şi că nu a făcut, astfel, decât să-şi apere teritoriul.

Între persoanele ucise prin împuşcare luni - în principal de lunetişti de elită israelieni - se află un bărbat dublu amputat, a denunţat Colville.

”Ce ameninţare poate să reprezinte un bărbat dublu amputat, de cealaltă parte a unei bariere mari şi fortificate?”, a întrebat el.

De asemenea, 2.400 de persoane au fost rănite, ceea ce a transformat ziua de luni în cea mai sângeroasă în conflictul israeliano-palestinian de la războiul din 2014 din Fâşia Gaza.

Înaltul Reprezentant ONU al Drepturilor Omului, prinţul Zeid Ra'ad Al Hussein, a îndemnat, la rândul său, ca ”cei care sunt vinovaţi de încălcări flagrante ale drepturile omului să dea socoteală”.

AMABSADORUL ISRAELIAN ÎN IRLANDA, CONVOCAT

Ambasadorul Israelului în Irlanda a fost convocat de Ministerul de Externe marţi, la o zi după cea mai sângeroasă zi din ultimii patru ani în Fâşia Gaza, unde aproape 60 de palestinieni au fost omorâţi de armata israeliană, a anunţat Dublinul.

”El a fost convocat în această (marţi) dimineaţa”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt.

Ministrul irlandez de Externe Simon Coveney a catalogat luni drept ”şocante” şi ”tragice” evenimentele din Fâşia Gaza.

KREMLINUL, PROFUND ÎNGRIJORAT

Kremlinul şi-a exprimat marţi ”îngrijorarea cea mai profundă”, în urma violenţelor sângeroase în care zeci de palestinieni au fost omorâţi în tiruri israeliene, şi a îndemnat ”toate ţările să evite acte care pot provoca asemenea accese de tensiune”.

”Situaţia şi mai ales moartea a câtorva zeci de palestinieni nu pot să provoace decât cea mai profundă îngrijorare”, a declarat pentru presă un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”Urmărim atent situaţia şi apreciem în continare că toate părţile, mai ales membre ale Quartetului, este necesar să evite orice acţiune acre poate să provoace asemenea accese de tensiune”.

Consiliul de Securitate al ONU, în care Rusia este membru permanent, se reuneşte marţi să dezbată aceste incidente la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza.

Aceste violenţe sângeroase au avut loc în timp ce oficiali israelieni şi americani inaugurau noua Ambasadă a Statelor Unite la Ierusalim, la doar câţiva zeci de kilometri depărtare.

Recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului de către preşedintele american Donald Trump - concretizată prin transferul ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim - constituie o ruptură cu zeci de ani de diplomaţie americană şi de consens internaţional.

”Însă de la început, Moscova şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la acţiunile Statelor Unite, care sunt în măsură să provoace tensiuni în Orientul Mijlociu. Din nefericire, este exact ceea ce s-a întâmplat”, a deplând Peskov.

Armata israeliană a omorât prin împuşcare peste 100 de palestinieni de la începutul, pe 30 martie, al ”marşului întoarcerii”, la care mii de palestinieni se adună cu regularitate de-a lungul barierei de securitate dintre Israel şi enclava palestiniană.

Acest bilanţar putea să crească, în contextul unei noi mobilizaări la frontieră, marţi - ziua în care palestinienii marchează "Nakba" - ”catastrofa” pe care a constituit-o pentru ei înfiinţarea Israelului ca stat în 1948 şi care pentru ei este sinonimă cu exodul a sute de mii dintre ei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.