Donald Trump duce milioane de americani în ruină financiară, lăsându-i fără mâncare şi alte protecţii de bază, în timp ce cheltuie sume enorme pentru cei foarte bogaţi, a avertizat raportorul special al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru sărăcie, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Philip Alston, raportorul special ONU care supraveghează sărăcia extremă de pe glob, a criticat dur situaţia din SUA. El a avertizat că Trump duce SUA spre o ”schimbare dramatică a direcţiei” prin care sunt recompensaţi cei bogaţi în timp ce cei dezavantajaţi sunt pedepsiţi fiindcă le este blocat accesul la necesităţile de bază.

„Este un atac sistematic la programul de ajutor social al SUA care subminează siguranţa socială a celor care nu se pot descurca singuri. Odată ce înlături orice angajament al guvernului, ajungi rapid la cruzime”, a afirmat Alston, pentru The Guardian.

Milioane de americani care deja au probleme în a se descurca, ar putea ajunge la „ruină”, a avertizat Alston.

„Dacă tichetele de masă, accesul la Medicaid şi subvenţiile pentru locuinţe sunt tăiate, atunci efectul asupra celor dezavantajaţi va fi drastic”, a precizat el.

Rugat să definească „ruină”, Alston a răspuns: „Fără acces la mâncare şi la sistemul de sănătate”.

Afirmaţiile lui Alston fac parte din raportul său privind sărăcia extremă din SUA care va fi prezentat Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU la sfârşitul lui iunie.

Câştigător al premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz, a afirmat că este foarte important ca observatorii internaţionali să vorbească despre impactul lui Trump: „Această administraţie a moştenit o situaţie rea a inegalităţii în SUA şi acum doar o înrăutăţeşte. Ce este atât de deranjant este că Trump, în loc să ia măsuri pentru a ameliora problema, ia măsuri care o agravează”.

Printre măsurile criticate se află şi decizia republicanilor de a relaxa taxele pentru corporaţii.

Alston numeşte SUA „un tărâm al contrastelor”, găzduind unul din patru dintre cei 2.208 miliardari ai lumii.

Totuşi, 40 de milioane de americani trăiesc în sărăcie. Peste cinci milioane se află în situaţia unei sărăcii extreme, care este asociate de obicei cu ţările aflate în curs de dezvoltare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.