Cazurile de rujeolă au ”explodat” cu aproape 80% la nivel mondial, în primele două luni ale lui 2022, anunţă miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi UNICEF, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

OMS a tras neîncetat, în ultimele luni, un semnal de alarmă cu privire la riscul unei ”catastrofe absolute”, în cazul în care nu se recuperează întârzierea periculoasă în vaccinarea copiilor, din cauza pandemiei covid-19, şi dacă restricţiile santare sunt ridicate prea rapid.

Rezultatul este ”vertiginos”, iar numărul cazurilor a crescut cu 79% în primele două luni ale lui 2022, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit OMS şi Unicef.

Cele două agenţii ONU se tem acum de apariţia unor epidemii grave de rujeolă - o boală virală extrem de contagioasă, care ar putea afecta ”milioande copii” în 2022.

Pentru moment, 17.338 de cazuri de rujeolă au fost semnalate în lume, în ianuarie şi februarie 2022, după ce în primele două luni ale lui 2021 au fost semnalate 9.665 de cazuri.

Însă datele reale sunt probabil mai mari, deoarece pandemia a perturbat sistemele de supraveghere.

Cea mai bună protecţie împotriva rujeolei - al cărei nume provine de la prezenţa unor pete roşii care-i sunt caracteristice pe tot corpul - este o acoperire un nivel de vaccinare foarte mare.

În ultimele 12 luni, până în aprilie, au avut loc 21 de epidemii de rujeolă importante, majoritatea în Africa şi în regiunea de est a Mării Mediterane.

Ţările care au înregistrat cele mai mari epidemii de rujeolă de anul trecut sunt Somalia, Yemen, Nigeria, Afganistan şi Etiopia.

Deoarece rujeola este foarte contagioasă, cazurile au tendinţa să apară atunci când nivelul vaccinării scade.

Cele două agenţii ONU se tem că epidemii de rujeolă pot fi un semn precursor al altor boli contagioase, care se răspândesc mai încet.

”Rujeola este mai mult decât o boală periculoasă şi potenţial mortală. Este unul dintre prmele semne că există lacune în vaccinarea la nivel mondial”, subliniază directoarea generală a Unicef, Catherine Russell.

Potrivit OMS şi Unicef, un număr prea mare de copii nu a putut să fie vaccinat împotriva rujeolei, din cauza perturbării sistemelor de sănătate de către pandemia covid-19.

În 2020, 23 de milioane de copii din întreaga lume nu au fost vaccinaţi cu vaccinuri de bază, prin intermediul unor servicii de sănătate de rutină - cel mai mare număr din 2009, şi cu 3,7 milioane mai mare decât în 2019, potrivit OMS şi Unicef.

”Pandemia covid-19 a întrerupt serviciile de vaccinare, sistemele de sănătate au fost depăşite, iar noi asistăm acum la o reapariţie a bolilor mortale, inclusiv a rujeolei. În prvinţa multor altor boli, impactul acestor întreruperi de servicii de vaccinare se va face resimţit timp de zeci de ani”, avertizează directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”A venit timpul să repunem pe şine programele de vaccinare esenţială şi să lansăm campanii de recuperare, pentru ca toată lumea să poată acea acces la vaccinuri vitale”, îndeamnă el.

Riscul unor epidemii importante creşte pe măsură ce ţările slăbesc măsurle de prevenţie în lupta împotriva covid-19, de exemplu distanţarea socială.

”Este încurajator să constaţi că locuiutorii multor comunităţi încep să se simtă suficient de protejaţi împotriva covid-19 cât să reia şi mai mult activităţi sociale. Însă a face acest lucru în locuri în care copiii nu sunt vaccinaţi de rutină creează condiţiile perfecte pentru ca o boală ca rujeola să se răspândească”, avertizează Russell.

Deplasarea a milioane de oameni, din cauza unor războaie şi crize, în Ucraina, Etiopia, Somalia şi Afganistan, între alte ţări, creşte riscul unor epidemii în rândul unor populaţii deja foarte slăbite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.