Conducătorul experţilor OMS care anchetează la Wuhan cu privire la originea pandemiei covid-19, Peter Ben Embarek, pare să îndepărteze teza unei ”scăpări” a virusului dintr-un laborator din oraş - un ”scenariu excelent” de film, în opinia sa, într-un interviu acordat AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peter Ben Embarek face parte dintre cei zece cercetători ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăăţii (OMS) care au sosit luna trecută în China cu scopul de a ancheta cu privire la apariţia covid-19.

Echipa a vizitat miercuri Institutul de Virusologie din Wuhan, în centrul Chinei, acuzat de către fostul preşedinte american Donald Trump de faptul că a lăsat să ”scape” virusul de la unul dintre laboratoarele sale - accidental sau nu.

Acesta este cel mai controversat loc vizita până acum de către delegaţia OMS.

”SCENARII EXCELENTE PENTRU FILME ŞI SERIALE”

Institutul de Virusologie din Wuhan dispune, începând din 2012, de un laborator de înaltă securitate, de tip P3 (”patogen clasa 3”), care studiază numeroase virusuri, inclusiv coronavirusuri.

Instituţia deţine, de asemenea, un laborator de tip P4 - pentru patogeni şi mai perculoşi, un laborator cu un nivel de securitate şi mai mare - care poate primi tulpini ca Ebola, şi pe care OMS l-a putut vizita.

Înainte de a pleca din postul de şef al diplomaţiei americane, Mike Pompeo a arătat din nou cu degetul institutul, la jumătatea lui ianuarie.

”Dacă începem să urmărim şi să vânăm fantome de colo-colo, nu vom ajunge niciodată nicăieri”, apreciază Peter Ben Embarek, contactat telefonic de către AFP de la Beijing.

Toate aceste conjecturi ar reprezenta ”scenarii excelente pentru filme şi seriale”, consideră şeful experţilor OMS.

El promite însă ”să urmărească ştiinţa şi faptele” pentrua trage o concluzie definitvă cu privire la originea pandemeii covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.