Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, avertizează marţi că este prea devreme ca ţările să revendice o victorie împotriva Covid-19 sau să-şi abandoneze încercările de a opri răspândirea noului coronavirus, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este prematur pentru orice ţară să se predea sau să-şi declare victoria”, afirmă într-o conferinţă de presă Tedros Adhanom Ghebreyesus, îngrijorat de o creştere a morţilor din cauza Covid-19 în majoritatea regiunilor lumii.

El lansează acest apel la prudenţă în contextul în care unele ţări iau în calcul să se întoarcă la viaţa dinaintea pandemiei Covid-19.

Danemarca a făcut acest pas marţi, în pofida unui nivel-record de cazuri de Covid-19, considerându-se în măsură să facă acest lucru din cauza vaccinării puternice şi unei gravităţi mai mici a bolii cauzate de varianta omicron a SARS-CoV-2.

”O transmitere mai mare înseamnă morţi mai multe”, pune în gardă directorul OMS.

După identificarea variantei omicron, în urmă cu zece săptămâni, aproape 90 de milioane de cazuri au fost semnalate OMS.

”ACEST VIRUS ESTE PERICULOS”

”Suntem îngrijoraţi de faptul că o poveste s-a instalat în anumite ţări, potrivit căreia, din cauza vaccinurilor şi transmisibilităţii crescute a omicron şi a gravităţii sale mai mici, prevenirea transmiterii nu ar mai fi posibilă. Nimic din toate astea nu poate fi mai departe de adevăr”, avertizează directorul OMS.

”Acest virus este periculos”, subliniază el - un mesaj pe care l-a repetat într-una de la apariţia variantei omicron.

”Noi nu cerem niciunei ţări să reimpună carantine. Însă îndemnăm toare ţările să-şi protejeze populaţia folosind instrumentele disponibile şi nu doar vaccinurile”, subliniază el.

Noul coronavirus va continua să evolueze, avertizează directorul OMS şi îndeamnă ţările să efectueze în continuare teste, să supravegheze virusul şi să-l secvenţieze.

”Nu putem lupta împotriva acestui virus dacă nu ştim ce face”, subliniază el.

Tedros Adhanom Ghebreyesus estimează că noul coronavirus va continua să evolueze, iar ”vaccinurle poate că vor trebui să evolueze şi ele”

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.