Lipsa unei reforme a reglementărilor în domeniul comerţului internaţional alimentează tensiuni care riscă să submineze creşterea economiei mondiale şi să provoace o adâncire a sărăciei, au avertizat duminică Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Mondială (BM), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Schimburi de servicii reprezintă două treimi din Produsul Interior Brut (PIB) mondial şi din locurile de muncă şi totodată aproape jumătate din comerţul mondial, ”însă barierele vamale impuse serviciilor sunt, în prezent, la fel de mari ca cele care erau impuse bunurilor (manufacturate) în urmă cu 50 de ani”, constată cele trei organizaţii internaţionale într-un raport comun.

Astfel, nu au fost luate în calcul schimbări ale naturii schimburilor comerciale în evoluţiile reglementărilor internaţionale, adaugă ele.

Acest raport este publicat în contextul multiplicării, în ultimele luni, a unor apeluri în Europa, Canada sau Statele Unite la reformarea OMC, o instituţie cu sediul la Geneva.

O integrare completă a comerţului bunurilor şi serviciilor ”poate juca un rol mult mai mare, dinamizând piaţa”, subliniază OMC, FMI şi BM, care nu prrzintă, însă, recomandări în acest sens.

Ele adaugă că este necesar ca oportunităţile de a face comerţ oferite, de exemplu, de tehnologiile informaţiei sau comerţul online ”se reflectă în (...) politica comercială de azi”.

Aceste organisme subliniază totodată că deschiderea comerţului internaţional după al Doilea Război Mondial şi până la începutul anilor 2000 a contribuit în mare parte la îmbunătăţirea traiului şi la reducerea sărăciei în lume, ”dar acest lucru rămâne incomplet” în prezent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.