Piloţii ucraineni ar putea începe antrenamentul pentru a pilota avioane de luptă F-16 fabricate în SUA chiar în această vară, a declarat pentru Reuters ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Această vară este ambiţia noastră. Şi vom vedea dacă acest lucru este realist" pentru începerea programului de pregătire, a declarat Kajsa Ollongren. Ea a spus că obiectivul ar fi ca programul de antrenament să fie complet operaţional în termen de şase luni.

Danemarca, unde există simulatoare de zbor, este o posibilă locaţie pentru a găzdui programul.

Olanda şi Danemarca conduc o coaliţie internaţională pentru a instrui piloţi şi personal de sprijin pentru a întreţine aeronavele pentru ca, în cele din urmă, Ucrainei să-i fie furnizate avioane F-16.

Anterior, Olanda declarase că urmăreşte să înceapă pregătirea piloţilor ucraineni "cât mai curând posibil", dar nu a precizat când ar putea începe această pregătire.

O decizie finală nu a fost încă luată în legătură cu solicitarea Kievului de a furniza zeci de aeronave F-16, a precizat Ollongren.

Programul de antrenament susţinut de SUA va include Belgia şi Luxemburg, în timp ce Franţa şi Marea Britanie şi-au oferit asistenţă, a precizat ea.

Deşi pregătirea pentru pilotarea avioanelor F-16 nu va avea un impact asupra războiului pe termen scurt, aceasta va aduce Ucraina mai aproape de capacităţile militare ale NATO, ceea ce "este foarte important pentru viitor", a spus Ollongren. "Când războiul se va încheia, Ucraina trebuie să fie capabilă să se apere pentru a descuraja Rusia să încerce din nou. Şi cred că asta este ceea ce văd şi ucrainenii", a explicat ministrul olandez al apărării.

"Este un sistem de armament foarte puternic. Este o capacitate foarte puternică. Dar nu va fi disponibil prea curând, iar preşedintele Zelenski, bineînţeles, ştie acest lucru", a adăugat Kajsa Ollongren.

Două surse care au vorbit sub protecţia anonimatului au declarat pentru Reuters că antrenamentul va începe cu două grupuri de 12 piloţi ucraineni, care au deja experienţă în pilotarea MiG-urilor din epoca sovietică. Ministrul nu a precizat însă dimensiunea iniţială a programului.

Olanda, la fel ca alţi membri NATO, face tranziţia către cele mai noi avioane de luptă, F-35. Olandezii mai au încă 24 de avioane F-16 în uz şi mai multe în afara serviciului, care ar putea fi transferate Ucrainei.

De obicei, este nevoie de aproximativ 2 ani şi jumătate de pregătire pentru a deveni pilot de vânătoare în Olanda. Un oficial american, care a vorbit cu Reuters sub rezerva anonimatului, a declarat că estimările privind timpul de pregătire pentru piloţii ucraineni sunt încă în curs de elaborare, dar că ar putea dura doar patru luni pentru a preda abilităţile de bază pentru pilotarea unui F-16 unui pilot ucrainean experimentat.

Pregătirea va include şi cursuri de limbi străine, alături de cursuri de pregătire pe simulator.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.