Guvernul olandez anunţă că dă Rusia în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO cu privie la ”rolul său în distrugerea zborului MH17”, doborât în 2014 deasupra estului controlat de proruşi al Ucrainei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”A face dreptate celor 298 de victime ale exploziei zborului MH17 este şi va rămâne cea mai înaltă prioritate a Guvernului”, a anunţat vineri într-un comunicat ministrul olandez de Externe Stef Blok.

”Intrând în etapa de azi (...), ne apropiem de acest obiectiv”, a adăugat Stef Blok.

Această decizie vizează să ofere o ”susţinere maximă” rudelor victimelor, potrivit ministrului.

298 DE MORŢI

În noiembrie 2018, rude ale 65 de olandezi morţi în explozia zborului au făcut recurs la CEDO împotriva Rusiei, cerând Moscovei ”să-şi recunoască responsabilitatea” în catastrofă.

Avionul Boeing 777 aparţinând companiei Malaysian Airlines care a decolat de la Amserdam către Kuala Lumpur la 17 iulie 2014 a fost doborât în zbor cu o rachetă sol-aer de tip BUK de concepţie sovietică deasupra zonei conflictului armat între forţe guvernamentale şi separatişti proruşi din estul Ucrainei.

Toţi cei 298 de pasageri de la bordul avionului au fost ucişi, inclusiv 196 de olandezi.

Olanda a imputat în mod deschis Rusiei moartea cetăţenilor săi.

Moscova dezminte mereu cu vehemenţă orice implicare în doborârea avionului şi aruncă vina asupra Kievului.

Guvernul olandez a prevăzut în decembrie 2018 să dea în judecată Rusia în acest dosar, iar discuţii între cele două ţări se află în impas.

Olanda continuă însă să ”acorde importanţă continuării întâlnirilor cu Rusia”, cu scopul de a ”găsi o soluţie care să facă dreptate enormelor suferinţe şi daune cauzate” de dramă, a anunţat Ministrul olandez de Externe.

Justiţia olandeză a început, în martie, un proces împotriva a patru suspecţi - trei ruţi şi un ucrainean - acuzaţi de doborâtea aeronavei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.