Cancelarul german Olaf Scholz a declarat vineri că este pregătit să reia contactele cu preşedintele rus Vladimir Putin, cu care nu a mai vorbit din decembrie, "atunci când va fi cazul", pentru a discuta pe tema Ucrainei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ultima mea conversaţie telefonică a fost acum ceva timp. Dar când va veni timpul, intenţionez să vorbesc din nou cu Putin", a declarat Olaf Scholz într-un interviu publicat de cotidianul Koelner Stadt-Anzeiger.

În ceea ce priveşte rezolvarea conflictului, "Rusia trebuie să înţeleagă că nu se poate pune problema de a pecetlui un fel de pace rece, care ar face ca actuala linie de front să devină noua graniţă între Rusia şi Ucraina, deoarece acest lucru nu ar face decât să legitimeze expediţia criminală a lui Putin", a punctat Olaf Scholz. "Dimpotrivă, trebuie să se ajungă la o pace echitabilă, iar condiţia pentru aceasta este retragerea trupelor ruseşti" din Ucraina, după invazia începută în februarie 2022, a adăugat el.

Cu toate acestea, cancelarul a refuzat în mod explicit să spună dacă această retragere ar trebui să includă şi Crimeea, peninsula ocupată din 2014. Cancelarul german a spus că depinde de Ucraina să definească exact ceea ce doreşte.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.