Oficialii ucraineni şi-au intensificat retorica împotriva Moscovei după ce luni a apărut o înregistrare video în care un soldat ucrainean capturat este executat aparent de soldaţi ruşi, iar procurorul general al Ucrainei a anunţat deschiderea unei anchete.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înregistrarea video de 12 secunde, distribuită masiv pe Twitter, arată un bărbat aparent neînarmat, în ţinută de luptă şi cu însemnele steagului ucrainean pe braţ, care stă în picioare şi fumează într-o zonă împădurită. Bărbatul scoate ţigara din gură, suflă fumul şi poate fi auzit spunând "Slava Ukraini" (Glorie Ucrainei), moment în care luptători - care nu sunt în obiectivul camerei - încep să tragă asupra lui mai multe focuri de armă. Bărbatul se prăbuşeşte la pământ în timp ce gloanţele par să-i lovească corpul. Se aude o voce care spune "Mori, târfă", în limba rusă.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a dat vina pe Rusia şi a declarat că este o "dovadă" suplimentară că invazia Moscovei în Ucraina are caracteristicile "unui genocid".

"Este imperativ ca (procurorul) Karim Khan să lanseze şi o anchetă imediată (a Curţii Penale Internaţionale) asupra acestei crime de război odioase", a scris el luni pe Twitter. "Autorii trebuie să răspundă în faţa justiţiei", a cerut Kuleba.

Şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean, Andri Iermak, a calificat incidentul drept o "crimă de război".

"Aceste (crime de război) sunt un element al unei politici sistematice de teroare, care este justificată de propaganda Kremlinului prin miturile sale despre "nazişti", Va exista o pedeapsă pentru fiecare astfel de crimă de război", a scris Iermak pe Twitter. "Nimeni nu va scăpa de justiţie. Îi vom găsi pe toţi", a promis el.

Comisarul Parlamentului ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, a declarat că a făcut cunoscut videoclipul partenerilor internaţionali ai Ucrainei ca o "dovadă a unei alte crime de război ruseşti".

"Executarea unui soldat ucrainean capturat este o încălcare a Convenţiilor de la Geneva. Este o manifestare a ticăloşiei şi josniciei", a scris Lubineţ pe Telegram.

La rândul său, procurorul general al Ucrainei a declarat luni că a lansat o anchetă penală cu privire la ceea ce el a numit "împuşcarea brutală şi neruşinată a unei persoane neînarmate", acuzând Rusia că ignoră legile războiului.

Inclusiv preşedintele Volodimir Zelenski s-a referit la înregistrarea video în mesajul său în care, ca în fiecare seară, le spune ucraienilor care este situaţia războiului. „În Ucraina, vom auzi mereu: "Glorie Ucrainei!". Şi milioane de oameni vor răspunde întotdeauna: "Glorie eroilor!". Întotdeauna va fi aşa. Ucraina nu va uita niciodată fapta fiecăruia dintre cei a căror viaţă a redat libertatea Ucrainei. Astăzi, a apărut o înregistrare video cu ocupanţii care ucid cu brutalitate un soldat care le-a spus cu curaj în faţă: "Glorie Ucrainei!". Vreau să răspundem cu toţii la cuvintele sale, uniţi: "Glorie eroului! Glorie eroilor! Glorie Ucrainei!" Şi îi vom găsi pe ucigaşi. Le mulţumesc tuturor celor care luptă acum pentru Ucraina! Le mulţumesc tuturor celor care ajută Ucraina!” - şi-a încheiat discursul către naţiune, luni seara, preşedintele ucrainean.

CITEȘTE ȘI Zelenski confirmă că armata ucraineană rămâne pe poziţii la Bahmut şi nu se retrage: „Societatea trebuie să înţeleagă sensul operaţiunilor noastre de apărare, adevăratul sens”

CNN precizează că nu a reuşit să verifice în mod independent cine este prizonierul de război executat, unde a fost împuşcat şi cine l-a împuşcat. Reuters, la rândul său, spune că nu a putut verifica imediat autenticitatea înregistrării, care este de calitate slabă. Agenţia precizează că s-a adresat Ministerului rus al Apărării cu o solicitare a unui punct de vedere.

Autorităţile ucrainene şi occidentale spun că există dovezi pentru mii de crime de război comise în Ucraina de la invazia rusă din februarie 2022. Rusia a negat în mod repetat că forţele sale au comis atrocităţi sau că au atacat civili în Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.