Oficialii ucraineni au confirmat, în noaptea de miercuri spre joi, prezenţa armatei ruse la Herson, un mare oraş din sudul ţării pe care Moscova a anunţat că l-a capturat încă de dimineaţă, după lupte crâncene, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este cel mai mare oraş capturat de forţele ruse de la începutul invaziei în urmă cu şapte zile. Şeful administraţiei regionale, Gennadi Lakhuta, le-a cerut locuitorilor Telegram să rămână acasă, indicând că "ocupanţii (ruşi) sunt în toate părţile oraşului şi sunt foarte periculoşi".

Primarul acestui oraş de 290.000 de locuitori, Igor Kolykhaïev, a anunţat că a discutat cu "oaspeţi înarmaţi" într-o clădire a administraţiei din Herson, dând de înţeles, fără a le numi, că este vorba de trupe ruseşti. "Nu aveam arme şi nu am fost agresivi. Am arătat că lucrăm pentru a securiza oraşul şi încercăm să facem faţă consecinţelor invaziei”, a spus el într-o postare pe Facebook. "Avem dificultăţi uriaşe cu strângerea şi înhumarea morţilor, livrarea alimentelor şi medicamentelor, colectarea gunoiului, gestionarea accidentelor etc.”, a continuat el. El a asigurat că nu a făcut nicio promisiune ruşilor şi "pur şi simplu a cerut să nu împuşte în oameni", anunţând, de asemenea, restricţii de circulaţie pe timpul nopţii. "Până acum totul este bine. Drapelul care este arborat deasupra noastră este ucrainean. Şi pentru ca lucrurile să rămână aşa, aceste cerinţe trebuie îndeplinite”, a adăugat el.

Armata rusă a anunţat miercuri dimineaţă că a pus capturat oraşul Herson, situat nu departe de peninsula Crimeea anexată în 2014 de Moscova. Acest oraş-port şi periferiile sale au fost ţinta unor bombardamente intense.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.