Doi oficiali de rang înalt ai serviciilor de informaţii militare din SUA au declarat marţi că Pentagonul este hotărât să determine originile a ceea ce numeşte ”fenomene aeriene neidentificate” – denumite în mod obişnuit OZN-uri – dar au recunoscut că multe sunt dincolo de capacitatea guvernului de a explica, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi oficiali, Ronald Moultrie şi Scott Bray, s-au prezentat în faţa unei subcomisii de informaţii a Camerei Reprezentanţilor pentru prima audiere publică a Congresului SUA pe această temă dintr-o jumătate de secol.

Audierea a aut loc la 11 luni după ce un raport guvernamental a documentat peste 140 de cazuri de fenomene aeriene neidentificate (unidentified aerial phenomena sau UAP), pe care piloţii militari americani le-au observat din 2004.

Bray, director adjunct al informaţiilor navale, a declarat că numărul UAP-urilor catalogate oficial de un grup operativ nou format al Pentagonului a crescut la 400 de cazuri.

Ambii oficiali şi-au ales cu atenţie cuvintele în descrierea activităţii grupului de lucru, inclusiv chestiunea posibilelor origini extraterestre, pe care Bray a spus că analiştii din apărare şi informaţii nu au exclus-o.

Bray a spus că ”nu avem niciun material, nu am detectat emanaţii, în cadrul grupului operativ UAP care ar sugera că este ceva de origine neterestră”.

Raportul din 2021, o ”evaluare preliminară” de nouă pagini realizată de Biroul Directorului de Informaţii Naţionale şi un grup operativ condus de Marină, afirmă că 80% dintre cazurile UAP pe care le-a examinat au fost înregistrate pe mai multe instrumente.

Ambii oficiali au promis că Pentagonul va urmări dovezile oriunde ar conduce şi au precizat că interesul principal este abordarea posibilelor ameninţări la securitatea naţională.

”Ştim că membrii serviciului nostru s-au confruntat cu fenomene aeriene neidentificate şi, deoarece UAP prezintă potenţiale riscuri pentru siguranţa zborului şi securitatea generală, ne angajăm într-un efort concentrat pentru a le determina originile”, a spus Moultrie, care supraveghează cea mai recentă investigaţie UAP de la Pentagon.

Bray a prezentat două clipuri video UAP. Unul a arătat obiecte intermitente în formă de triunghi pe cer, ulterior determinate a fi artefacte vizuale ale luminii care trece prin ochelari de vedere pe timp de noapte.

Celălalt arăta un obiect strălucitor, sferic, trecând pe lângă fereastra cabinei unui avion militar - o observaţie despre pe care Bray a spus că a rămas inexplicabilă.

Raportul din 2021 a inclus câteva UAP-uri dezvăluite în videoclipul Pentagonului lansat anterior, cu obiecte enigmatice care prezintă viteză şi manevrabilitate care depăşesc tehnologia aviaţiei cunoscute şi nu au mijloace vizibile de propulsie sau suprafeţe de control al zborului.

Bray a spus că acele incidente, inclusiv unul descris de piloţii Marinei ca fiind asemănător cu bomboanele mentolate Tic Tac, se numără printre cazurile încă clasificate drept ”nerezolvate”.

Unele evenimente UAP rămân neexplicate din cauza lipsei de date, a spus Bray, dar a adăugat: ”Există câteva cazuri în care avem mai multe date dar pe care analiza noastră pur şi simplu nu a reuşit să îşi formeze o imagine despre ceea ce s-a întâmplat."

În timp ce analiştii trebuie să ia în considerare posibilitatea ca o aeronavă avansată să folosească tehnologia de ”gestionare a semnăturii” pentru a-şi ascunde capacităţile de zbor, ”nu suntem conştienţi de vreun adversar care este capabil să piloteze o aeronavă fără niciun mijloc de propulsie vizibil”, a adăugat Bray.

Moultrie şi Bray au spus că Pentagonul este hotărât să elimine stigmatul asociat de mult timp cu astfel de observaţii, încurajând piloţii să se prezinte dacă observă astfel de fenomene.

Preşedintele subcomitetului, Andre Carson, a subliniat importanţa luării în serios a UAP-urilor.

"UAP-urile sunt inexplicabile, este adevărat. Dar sunt reale", a spus Carson, ridicând îngrijorarea că oficialii Pentagonului s-au concentrat anterior pe "cazuri care sunt relativ uşor de explicat, „evitându-le pe cele care nu pot fi explicate."

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.