Un oficial de la Seul a anunţat joi că liderul nord-coreean Kim Jong-un a spus că doreşte să denuclearizeze peninsula în timpul primului mandat al preşedintelui american Donald Trump şi că a fost de acord să găzduiască al treilea summit cu omologul său sud-coreean, luna aceasta, la Phenian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kim şi Moon Jae-in se vor întâlni în capitala nord-coreeană în perioada 18 - 20 septembrie, când vor discuta „măsuri practice” privind denuclearizarea, potrivit consilierului sud-coreean pe probleme de securitate naţională Chung Eui-yong, care s-a întâlnit miercuri cu liderul de la Phenian.

Kim le-a spus oficialilor sud-coreeni că încrederea sa în Trump a rămas „neschimbată” şi că vrea să denuclearizeze şi să încheie relaţiile ostile dintre Nord şi SUA în timpul primului mandat al preşedintelui american, care se va încheia în 2021, a mai spus Chung, citat de Reuters.

Este pentru prima dată când liderul nord-coreean oferă un termen limită în cazul demontării programului de arme nucleare al ţării sale.

Kim „şi-a reafirmat hotărârea de a denucleariza complet peninsula” şi şi-a exprimat disponibilitatea de a coopera cu Sudul şi SUA în acest sens, a mai spus Chung.

„Preşedintele Kim şi-a exprimat frustrarea provocată de faptul că părţi din societatea internaţională au pus la îndoială dorinţa sa”, a mai declarat oficialul.

Chung a fost unul dintre trimişii speciali ai preşedintelui Moon la Phenian care au purtat discuţii cu oficiali pentru a stabili detaliile celui de-al treilea summit de anul acesta al celor două ţări, dar şi pentru a depăşi impasul în care se află negocierile dintre Nord şi SUA privind denuclearizarea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.