Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va anunţa marţi, la Bucureşti, un ajutor pentru restabilirea capacităţii de transport a energiei electrice în Ucraina, care se confruntă cu atacuri ruseşti ce vizează reţeaua energetică a ţării, a declarat un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficialul Departamentului de Stat, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că Washingtonul a discutat cu furnizorii de utilităţi şi de hardware din SUA şi cu statele europene pentru a localiza echipamente ce pot ajuta la repunerea în funcţiune a staţiilor de transmisie de înaltă tensiune avariate de atacurile cu rachete ruseşti.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, le-a spus unor diplomaţi NATO aflaţi în vizită la Kiev că transformatoarele sunt cel mai important element al infrastructurii energetice a ţării care trebuie să fie restaurat.

Antony Blinken a sosit în România luni seara, pentru a participa la o reuniune a miniştrilor de externe din ţările NATO.

Blinken se va folosi marţi de o întâlnire cu un nou grup de coordonare în domeniul energiei, care include G7 şi alte state, pentru a prezenta "o parte din ceea ce Statele Unite au reuşit să mobilizeze” şi planurile americane de a trimite aceste echipamente în Ucraina cât mai repede posibil, "în următoarele câteva săptămâni", a declarat oficialul.

Diplomatul nu a precizat ce formă va lua asistenţa sau la ce valoare se ridică, menţionează Reuters.

De asemenea, a mai spus oficialul, Washingtonul a încurajat şi alte ţări să facă acelaşi lucru pentru ca Ucraina să poată evita penele de curent ce lasă milioane de oameni în întuneric şi fără încălzire în plină iarnă.

Moscova încearcă să taie alimentarea cu energie electrică a populaţiei civile ucrainene vizând în atacuri substaţii, a spus oficialul american, adăugând că acestea costă milioane de dolari, dar sunt vulnerabile la dronele furnizate de Iran şi folosite de Rusia în Ucraina. "Sunt în aer liber, nu sunt în clădiri, sunt foarte greu de protejat", a arătat oficialul citat de Reuters.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.