Un judecător federal din Texas a stabilit că Affordable Care Act, sistemul de sănătate american cunoscut sub numele de "Obamacare", este anticonstituţional, din cauza unei dispoziţii care obligă cetăţenii americani să subscrie la o asigurare de sănătate, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătorul Reed O'Connor de la tribunalul districtual de la Forth Worth, la vest de Dallas, a dat dreptate unei coaliţii de 20 de state, potrivit cărora Obamacare este caducă de la reforma fiscală de mare amploare din 2017, care suprimă amenzile pe care le au de plătit persoane fizice care nu subscriu la o a sigurare de sănătate.

Această hotărâre urmează să fie contestată în justiţia federală, iar cazul poate ajunge la Curtea Supremă.

Coaliţia care contestă validitatea juridică a Obamacare este condusă de către doi procurori republicani, ”Attorney General” din Texas Ken Paxton şi Brad Schimel din Wisconsin.

După adoptarea legii, în 2010, menită să ofere o asigurare pe caz de boală americanilor care nu aveau una din cauza sărăciei, republicanii şi-au multiplicat criticile la adresa Obamacare, iar Donald Trump a făcut din abrogarea acestei reforme-far a predecesorului său democrat Barack Obama unul dintre marile obiective ale mandatului său.

Potrivit judecătorului O'Connor, obligaţia asigurprii ar constitui o parte ”esenţială” a Obamacare şi suprimarea amenzilor din cauza nedeţinerii unei asigurări de sănătate fac întreaga lege anticonstituţională.

O purtătoare de cuvânt a procurorului general din California, care face parte din grupul democrat care apărăr legea, a anunţat că Xavier Becerra va face apel împotriva hotărârii.

Legea va rămâne în vigoare până când se va pronunţa Curtea Supremă, a declarat o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, care a adăugat că se aşteaptă să fie sesizată cea mai înaltă jurisdicţie a Statelor Unite.

Donald Trump a salutat hotărârea, pronunţată vineri.

”Trebuie, acum, ca Congresul să adopte o lege PUTERNICĂ care să furnizeze un sistem de sănătate GENIAL şi să protejeze condiţiile preexistente”, a scris miliardarul republican pe Twitter.

Liderul democraţilor în Senat Chuck Schumer şi-a exprimat speranţa, citat într-un comunicat, ca hotărârea să fie infirmată.

Aproape 12 milioane de cetăţeni americani au subscris la o asigurare de sănătate, în 2018, în cadrul Obamacare, potrivit datelor guvernamentale comunicate în aprilie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.