Preşedintele american Barack Obama a declarat că momentul ridicării embargoului impus de Statele Unite Cubei depinde de cât de repede pot rezolva Washingtonul şi Havana diferendele privind drepturile omului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a dat asigurări, însă, că embargoul va fi ridicat la un moment dat şi că drumul pe care Statele Unite merg în privinţa Cubei va continua şi după ce se va încheia administraţia sa.

Ridicarea embargoului necesită voturile majorităţii din Congres.

“Am avut o discuţie francă în legătură cu democraţia şi drepturile omului. Punctul nostru de plecare este că avem două sisteme diferite, sisteme diferite de guvernare, modele economice (diferite – n.r.). Şi avem în spate decenii de diferende”, a subliniat Obama.

“America crede în democraţie, crede în libertate de exprimare şi libertate de reuniune şi libertate de religie. Acestea nu sunt numai valori americane, ci valori universale”, a adăugat el.

“Preşedintele Castro, a subliniat că, din punctul său de vedere, accesul tuturor la o educaţie decentă sau la asistenţă medicală sunt de asemenea drepturi universale (...). Personal, nu sunt în dezacord cu el”, dar aceasta nu anulează celelalte probleme, a subliniat Obama.

Liderul de la Casa Albă a respins, însă, criticile unei părţi a elitei cubaneze, care au acuzat Washingtonul că se amestecă în treburile interne ale insulei. “Nu ţine de Statele Unite să dicteze Cubei cum să se guverneze (...). Să sperăm că putem învăţa unii de la alţii”, a declarat liderul american.

Obama a profitat de această ocazie şi pentru a cere o mai mare liberalizare a economiei cubaneze.

Barack Obama şi Raul Castro au discutat luni, la Havana, în marja primei vizite a unui lider american în Cuba în ultimii 88 de ani.

În urmă cu câteva decenii, o astfel de vizită ar fi fost considerată inimaginabilă, dar a deveni posibilă după acordul de normalizare a relaţiilor dintre cei doi foşti inamici din timpul Războiului Rece.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.