Fostul preşedinte american Back Obama a declarat marţi că decizia lui Donald Trump de a pune capăt programului DACA, ce împiedică expulzarea a sute de mii de tineri fără acte şi le permite să studieze şi să muncească în Statele Unite, este “greşită” şi “crudă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Imigraţia poate fi un subiect controversat. Cu toţii vrem graniţe sigure, securizate şi o economie dinamică, iar oameni de bună-credinţă pot avea dezacorduri legitime privind modul de a repara sistemul nostru de imigraţie pentru ca toată lumea să joace după reguli”, a scris Obama pe Facebook. El a atras, însă, atenţia că “aceasta nu este acţiunea pe care a luat-o Casa Albă”.

Fostul lider american a insistat că tinerii vizaţi de program sunt “americani în suflet, în minte, în fiecare mod, cu excepţia unuia: pe hârtie”.

“O umbră a fost aruncată din nou  asupra unora dintre cei mai buni şi mai străluciţi tineri ai noştri. A-i viza pe aceşti tineri este greşit – pentru că ei nu au făcut nimic greşit. Îşi contrazice obiectivul – pentru că ei vor să lanseze afaceri noi, să lucreze în laboratoarele noastre, săă servească în armata noastră şi să contribuie în alte feluri la ţara pe care o iubim. Si este crud”, a subliniat Obama

Fostul preşedinte a subliniat că acţiunea lui Trump nu este una cerută de lege, ci o decizie politică şi o problemă morală.

El a lansat un apel către Congres să “intervină” şi să “îi apere pe aceşti tineri şi viitorul nostru”.

Administraţia Trump a anunţat marţi că pune capăt programului DACA, creat de Barack Obama, care împiedică expulzarea a sute de mii de tineri fără acte şi le permite să studieze şi să muncească în Statele Unite, relatează AFP.

Începând de marţi nu va mai fi examinată vreo nouă cerere, a anunţat secretarul Justiţiei Jeff Sessions.

Situaţia celor care beneficiază deja de acest statut, cunoscuţi sub numele de ”visători” (”dreamers” în engleză), nu va fi afectată până la date de 5 martie 2018.

Administraţia acordă acest termen de şase luni Congresului să legifereze pe această temă şi să prezinte un plan pentru a înlocui programul.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, a declarat că preşedintele vrea “o reformă responsabilă a imigraţiei” din partea Congresului, ce ar trebui să includă controlarea graniţelor SUA, un proces mai eficient de îmbunătăţire şi aplicarea mai strictă a legilor imigraţiei, scrie AP.

Trump a subliniat că oferă legislativului “o ocazie” pentru a acţiona. El a insistat că nu este în favoarea pedepsirii copiilor pentru acţiunile părinţilor lor, dar şi “tinerii americani au vise”.

Un compromis în Congres cu privire la acest subiect, care creează disensiuni la Washington de ani de zile, pare însă departe să fie asigurat.

Mexicul şi-a exprimat “regretul profund” faţă de decizie şi le-a cerut aleşilor americani să găsească o soluţie de înlocuire.

Guvernul mexican a dat asigurări că va oferi servicii de apărare legală pentru oricare dintre cetăţenii săi afectaţi de decizie şi că îi “primeşte cu braţele deschise” pe cei care vor să se întoarcă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.