Preşedintele american Barack Obama a declarat, într-un interviu acordat duminică postului de televiziune Fox News, că cea mai mare greşeală a mandatului său la Casa Albă a fost faptul că nu a anticipat urmările prăbuşirii regimului lui Muammar Gaddafi din Libia, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Probabil faptul că nu a existat un plan pentru ziua de după (…) intervenţia în Libia”, a afirmat şeful statului, întrebat despre greşeală.

Aceasta nu este prima dată, în ultimele săptămâni, când Obama a discutat despre Libia şi despre intervenţia sub mandat NATO care a dus, în cele din urmă, la moartea lui Gaddafi în octombrie 2011.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Într-un material publicat luna trecută în revista The Atlantic, preşedintele a declarat că premierul David Cameron a fost „distras de o serie de alte lucruri” după operaţiune.

Cameron şi fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy au fost criticaţi destul de dur de Obama.

Deşi preşedintele american consideră că intervenţia a decurs cât de bine se putea, el a descris situaţia actuală din Libia drept “un dezastru”.

Într-un comunicat transmis CNN, un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate a relativizat declaraţiile lui Obama şi a dat asigurări că alianţa dintre Marea  Britanie şi Statele Unite este în continuare puternică. “Premierul Cameron a fost un partener foarte apropiat al preşedintelui (Obama – n.r.) şi preţuim profund contribuţia Marii Britanii la obiectivele noastre comune privind securitatea naţională şi politica externă, ce reflectă relaţia noastră specială şi esenţială”, se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte Libia, „noi toţi, inclusiv Statele Unite, credem că am fi putut face mai multe după intervenţie”, potrivit documentului.

Obama a mai criticat şi în septembrie intervenţia din Libia, în cursul unui discurs rostit la Adunarea Generală a ONU. “Coaliţia noastră ar fi putut şi ar fi trebuit să facă mai mult pentru a umple vidul lăsat în urmă”, a spus el în toamnă.

În ceea ce priveşte cea mai mare realizare a sa, Obama consideră că aceasta a fost “salvarea economiei” după criza financiară din 2008.

Şeful statului a vorbit şi despre cea mai bună zi a sa la Casa Albă – atunci când Congresul a adoptat reforma sistemului de asigurări medicale. “Am stat pe Balconul Truman împreună cu toată echipa care a lucrat din greu pentru asta şi am ştiut ce înseamnă aceasta pentru familiile pe care le-am întâlnit şi care nu aveau asigurare medicală”, a povestit el.

Cea mai proastă zi la Casa Albă a fost atunci când a mers la Newtorn, după atacul armat de la şcoala Sandy Hook, în care au fost ucişi 20 de copii, majoritatea elevi în clasa I. Incidentul a avut loc la 14 decembrie 2012.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.