Preşedintele american Barack Obama, aflat într-o vizită istorică la Havana, a fost primit, luni, de preşedintele cubanez Raul Castro la Palatul Revoluţiei, pentru o întâlnire bilaterală, relatează ABC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Castro şi Obama au ascultat imnurile Cubei şi Statelor Unite, după care au inspectat garda de onoare.


ABC Breaking News | Latest News Videos

Ceremonia fastuoasă a contrastat cu sosirea discretă a liderului de la Casa Albă la Havana. El nu a fost primit de Castro pe aeroport şi nu a fost aşteptat cu onoruri militare.

Liderul de la Casa Albă îi va cere lui Castro să facă reforme pe plan economic şi pentru democraţie, relatează Reuters, care precizează că preşedintele cubanez va critica, probabil, faptul că Statele Unite nu au ridicat încă sancţiunile economice care vizează insula.

“Unul dintre lucrurile pe care le vom anunţa aici este că Google a obţinut un acord pentru a începe să instaleze mai multe puncte de Wi-Fi şi să ofere acces mai larg la internet de mare viteză pe insulă”, a declarat Obama într-un interviu pentru ABC News, înainte de întâlnire.

El nu a oferit alte detalii, iar reprezentanţii Google nu au putut fi contactaţi.

De asemenea, Obama a promis că va discuta despre libertatea de expresie şi de reuniune în Cuba. “Voi aborda aceste chestiuni direct cu preşedintele Castro”, le-a spus preşedintele american reprezentantelor grupului de disidenţi “Doamnele în alb”, într-o scrisoare din 10 martie.

Pe de altă parte, Castro a avertizat că Havana nu va renunţa la principiile revoluţiei, iar oficialii guvernamentali au subliniat că Statele Unite trebuie să reducă embargoul economic impus asupra insulei şi să returneze Guantanamo Bay Cubei, înainte ca cele două ţări să poată avea relaţii normale.

Aceasta este a patra întâlnire între Obama şi Raul Castro, iar analiştii se aşteaptă să fie cea mai substanţială de până acum.

Liderul de la Casa Albă şi-a început ziua în capitala cubaneză prin depunerea unei coroane de flori la monumentul eroului independenţei Jose Marti.

În cursul după-amiezii, el va participa la un eveniment concentrat pe oportunităţile de antreprenoriat şi de afaceri din Cuba. El îşi va încheia ziua cu un dineu de stat la Palatul Prezidenţial.

Obama a ajuns în Cuba duminică, împreună cu soţia sa, cele două fiice şi soacra sa. Vizita va dura trei zile şi este prima a unui preşedinte american după 88 de ani, reprezentând punctul culminant al deschiderii diplomatice anunţată de Obama şi de preşedintele cubanez Raul Castro în decembrie 2014. Obama vrea ca demersul său să fie ireversibil, dar există încă obstacole majore pentru deplina normalizare a relaţiilor, iar criticii din ţară ai preşedintelui SUA califică vizita acestuia la Havana ca fiind prematură.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.