Preşedintele american Barack Obama a ajuns vineri la Castelul Windsor, unde se va întâlni cu regina Elizabeth a II-a pentru un dejun, la câteva ore după ce a lansat vineri un apel pasionat pentru ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană, susţinând că europenii au contribuit la amplificarea rolului Londrei în relaţiile internaţionale, relatează Sky News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele a fost primit pe peluza unde a aterizat elicopterul său de regină.

Dejunul oferit de suverană şi de soţul său, ducele de Edinburgh, are loc a doua zi după ce Elizabeth a II-a a împlinit 90 de ani.

Liderul de la Casa Albă este însoţit de Prima Doamnă, Michelle Obama, cu care regina a devenit prietenă.

Familia prezidenţială va lua parte în cursul serii de vineri la un dineu informal, privat, cu ducele şi ducesa de Cambridge şi cu prinţul Harry.

Aceasta ar urma să fie ultima vizită a lui Obama la Londra înainte de a-şi încheia mandatul la Casa Albă.

Imediat ce a aterizat pe solul britanic, liderul american a pledat împotriva unui eventual Brexit la referendumul din luna iunie.

”Uniunea Europeană nu moderează influenţa britanică - în fapt o amplifică. Statele Unite văd cum vocea voastră puternică în cadrul UE îi determină pe europeni să ia o poziţia mai puternică în relaţiile internaţionale şi să păstreze o uniune deschisă, cu speranţe de viitor şi cu alianţe importante pe partea cealaltă a Atlanticului”, a precizat Obama.

Sondajele de opinie arată că cei mai mulţi britanici doresc să rămână în UE, însă tabăra nedecişilor rămâne la fel de importantă.

Administraţia SUA se teme că un posibil Brexit ar provoca panică pe pieţele de capital, provocând o criză pentru cel mai important aliat european şi subminând statutul financiar al Londrei.

De asemenea, ieşirea Regatului Unit ar avea efecte dezastruoase şi pentru structura UE, iar securitatea ar avea de suferit într-o perioadă în care ameninţările teroriste sunt din ce în ce mai aproape să devină realitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.