Activişti pentru drepturi civice au lansat sâmbătă, la Washington, o săptămână de proteste, înaintea învestirii lui Donald Trump, printr-un marş şi promit să continue să lupte pentru egalitate şi dreptate în timpul viitoarei administraţii, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 2.000 de protestatari, majoritatea afroamericani, au participat la marş.

Scandând ”fără dreptate nu va fi pace” şi conduşi de reverendul Al Sharpton, ei au mărşăluit prin Parcul National Mall către Memorialul Martin Luther King Jr., situat la aproximativ trei kilometri de treptele Cpitoliului, pe care Trump va depune jurământul vineri.

Vorbitori au denunţat, înainte de marş, promisiuni ale lui Trump, în faţa unor participanţi care au înfruntat o burniţă şi frigul pentru a-şi exprima susţinerea faţă de drepturile minorităţilor şi Obamacare, o lege-far a preşedintelui Barack Obama, pe care viitorul preşedinte a promis să o abroge.

”Suntem uniţi, nu ca oameni ai urii, ci ca oameni ai speranţei”, a declarat Charley Hames Jr., preşedintele filialei din Oakland, în California, a Reţelei Naţionale de Acţiune a lui Sharpton. ”Noi credem că acest marş este primul dintre multe altele care vor urma.

Reverendul Al Sharpton, organizatorul marşului, a apreciat că democraţii din Congres au nevoie să primească un mesaj simplu: ”Aveţi coloană vertebrală”.

”Mărşăluim în ploaie pentru că vrem ca naţiunea să înţeleagă pentru ceea ce s-a luptat şi  ceea ce s-a obţinut şi că este nevoie de mai mult decât de un scrutin ca (aceste drepturi) să jie doborâte”, a subliniat el.

Trump, un dezvoltator imobiliar din New York, a obţinut victoria în alegerile prezidenţiale cu o platformă populistă, ce a inclus promisiuni ca ridicarea unui zid la frontiera cu Mexicul ori restricţionarea imigraţiei din ţări musulmane. El a promis, de asemenea, că va lua măsuri dure împotriva companiilor care vor delocaliza locuri de muncă din Statele Unite.

Declaraţii jignitoare despre imigranţi şi femei şi opoziţia faţă de legea lui Obama în domeniul asigurărilor de sănătate au declanşat furia multor organizaţii progresite, care intenţionează să organizeze o serie de proteste.

”El e un clovn”, a declarat un participant la marş, Ken Coopwood Jr., în vârstă de 17 ani, originar din Washington.

”Eu nu cred că o să-i pese prea mult dacă nu e ceva personal”, apreciază adolescentul.

Nominalizarea senatorului republican Jeff Sessions din Alabama în postul de procuror general provoacă îngrijorări cu privire la faptul că Trump ar putea să slăbească dreptul la vot al minorităţilor şi să abroge reforme în materie de justiţie penală.

”Vom mărşălui până când îngheaţă iadul, iar atnci când va îngheţa noi vom mărşălui pe gheaţă”, a declarat Cornell William Brooks, directorul executiv al Asociaţiei Naţionale pentru Progresul Persoanelor de Culoare (NAACP).

La miting, la care au participat mai puţine persoane decât sperau organizatorii, au participat organizaţia hispanică Consiliul Naţional La Raza, rude ale unor afroamericani ucişi de poliţie, Liga Naţională Urbană (NUL), Planned Parenthood şi Human Rights Campaign, o organizaţie de apărarea drepturilor civile ale lesbienelor gay-ilor, bisexualilor şi persoanelor transgen.

Marşul a început la câteva ore după ce Trump l-a atacat pe reprezentantul democrat John Lewis din Georgia, un simbol al mişcării pentru drepturi civice, care a declarat că nu-l consideră pe Trump un preşedinte legitim.

Lewis a declarat pentru NBC, într-un inerviu pentru emisiunea "Meet the Press" de duminică, faptul că el crede că presupusele atacuri cibernetice ale Rusiei, care au avut scopul să-l ajute pe Trump, îi pun legitimitatea la îndoială.

Trump i-a replicat sâmbătă, pe Twitter, că ar trebui să se concentreze mai degrabă asupra circumscripţiei sale din Atlanta. ”Vorbe, vorbe, vorbe - nu fapte şi nici rezultate. Trist!”, a scris viitorul preşedinte al Statelor Unite.

Aproximativ 30 de organizaţii, aproape toate anti-Trump, au obţinut autorizaţii să protesteze înainte, în timpul şi după învestire.

Mii de demonstranţi au promis să blocheze învestirea, inclusiv prin blocarea punctelor de control de securitate amplasate pe ruta unei parade organizate cu ocazia învestirii.

Poliţia din Washington şi Secret Service intenţionează să suplimenteze forţele de securitate cu 3.000 de ofiţeri şi 5.000 de membri ai Gărzii Naţionale.

Însă cel mai amplu protest va fi Marşul Femeilor la Washington, la o zi după învestire, la care organizatorii spun că aşteaptă 200.000 de oameni.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.