Mişcarea islamistă palestiniană Hamas anunţă că Israelul a ucis 100 de persoane, într-o vastă operaţiune nocturnă în care au fost eliberaţi doi argentinieni, Fernando Simon Marman, în vârstă de 60 de ani şi Louis Har, în vârstă de 70 de ani, ţinuţi ostatici la Rafah, ultima ţintă a ofensivei israeliene în Fâşia Gaza, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi bărbaţi au fost eliberaţi într-o operaţiune nocturnă comună a armatei, poliţiei şi serviciilor israeliene de securitate internă (Shin Beth), au anunţat acestea.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi alţi oficiali au urmărit desfăşurarea operaţiunii dintr-o sală de control, precizează ele.

Forţe israelinee au pătruns ”cu explozivi” într-o clădire, la Rafah, în care erau deţinuţi aceşti ostatici, a anunţat armata.

”Un atac armat şi tiruri din clădiri vecine au avut loc. Forţele aeriene au bombardat. Numeroşi terorişti şi militari de-ai noştri au fost ucişi”, a anunţat un purtător de cuvânt al armatei, Daniel Hagari.

Ministerul Sănătăţii al Hamas a anunţat, la rândul său, ”aproximativ 100 de morţi” în acest ”atac” şi în bombardamente vizând numeroase clădiri la Rafah, un oraş în extremitatea de sud a enclavei în care se închesuie 1,4 milioane de palestinieni, potrivit ONU, matrea majoritate refugiaţi în ultimele luni din calea confrunătrilor armate şi bombardamentelor din restul enclavei.

Cei doi ostatici, cu dublă cetăţenie argentiniană şi israeliană, răpiţi din kibuţul Nir Yitzhak, au fost conduşi cu elicopterul la Spitalul Sheba, la Ramat Gan, în apropiere de tel Aviv, unde se află într-o ”stare stabilă”, a dat asigurări directorul instituţiei, Arnon Afek.

Preşedinţia argentiniană a lui Javier Milei şi-a exprimat pe X ”recunoştinţa” faţă de armata israeliană pentru eliberarea ostaticilor.

Benjamin Netanyahu a ordonat săptămâna trecută armatei să pregătească o ofensivă la Rafah, la frontiera cu Egiptul, unde se află comasată în prezent peste jumnătate din populaţia Fâşiei Gaza, provocând îngrijorarea comunităţii internţaionale.

Hamasul a avertizat duminică cu privire la faptul că o ofensivă ar ”torpila” orice acord în vederea eleiberării ostaticilor luaţi în atacul de la 7 octombrie în sudul Israelului pe care-i ţine în continuare în Fâşia Gaza.

”Vom continua să acţinăm cu toată forţa posibilă în vederea repatrierii ostaticilor”, i-a replicat preşedintele israelian Issac Herzog.

Preşedintele american Joe Biden i-a cerut lui Netanyahu, într-o convorbire la telefon, duminică, ”să garanteze securitatea” populaţiei palestiniene înaintea unei ofensive la Rafah.

Mai multe ţări au avertizat cu privire la o ”catastrofă umanitară” în cazul luării cu asalt a acestui oraş suprapopulat.

”Victoria este la îndemână”, a declarat la ABC News Benjamin Netanyahu.

El a catalogat Rafah drept ”ultimul bastion” al Hamas.

Israelul va asigura ”o trecere securizată populaţiei civile, pentru ca ea să poată părăsi” oraşul, a anunţat el, fără să spună unde se pot refugia civilii.

”Nu ştiu unde ne-am putea duce” în cazul unei ofensive la Rafah, subliniază Farah Mohammad, care fugit din oraşul Gaza, în nordul encalvei.

”Nu mai avem unde fugi”, declară această femeie în vârstă de 39 de ani care a pierdut orice contact cu soţul său de luni de zile.

”În condiţiile actuale”, Washingtonul ”nu poate susţine o operaţiune militară la Rafah, din cauza densităţii populaţiei”, a avertizat un reprezentant al administraţiei Biden, subliniind că populaţia civilă ”nu are unde să se ducă”.

Aproximativ 1,7 milioane de oameni dintr-un total de 2,4 milioane de louitori, potrivit ONU, au fugit din calea israelienilor, în enclava palestiniană devastată, asediată de Israel şi aruncată într-o cirză umanitară majoră.

Mulţi palestinieni au fost deplasaţi de mai multe ori, tot mai spre sud, pe măsură ce confruntările armate s-au extins.

Rafah - un oraş transformat într-o tabără uriaşă, este ultimul centru urban în care armata israeliană nu desfăşoară încă operaţiuni armate şi principalul punct de intrare a ajutorului umanitar, insuficient pentru a răspunde nevoilor unei populaţii ameninţate în plină iarnă de foamete şi epidemii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.