O statuie a afroamericanului George Floyd inaugurată sâmbătă la New York a fost vandalizată cu vopsea neagră - o degradare atrbuită unei grupări de extremă dreapta, suspectată de asemenea de faptul că a atacat alt monument, la Newark, în New Jersey, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statuia - de aproape doi metri înălţime şi care reprezintă capul lui George Floyd - a fost găsită joi acoperită cu vopsea şi inscripţia ”Patriot Front"  (”Frontul Patriot”) - numele unei celule neonaziste americane, a anunţat Poliţia din New York, care anchetează cu privire la o eventuală infracţiune cu caracter rasist.

Ucis de către un poliţist alb, în mai 2020, în timpul unei arestări la Minneapolis, George Floyd a devenit simbolul luptei împotriva brutalităţii poliţiei şi egalităţii raselor în Statele Unite.

Poliţistul alb Derek Chauvin urmează să-şi afle vineri pedeapsa, la două luni după ce a fost găsit vinovat de uciderea lui George Floyd, în urma unui proces răsunător.

Autorităţile au publicat o înregistrare video în care apar patru bărbaţi - dintre care unul poartă o ”bombă” cu vopsea - mergând pe trotuarul de lângă monument, care se află în cartierul Flatbush, la Brooklyn.

Realizată din lemn de către artistul Chris Carnabuci, statuia a fost inaugurată sâmbătă, în prezenţa lui Terrence Floyd, fratele lui George, care locuieţte la New York. Ea urmează să fie transportată, în câteva luni, în Union Square, un loc de adunare emblematic în Manhattan.

”Voi fi absolut clar cu acest grup de neonazişti care a făcut asta: plecaţi din statul nostru!”, a scris într-un mesaj postat pe Twitter guvernatorul statului New York Andrew Cuomo, care a anunţat că pune la dispoziţia anchetei agenţi specializaţi din cadrul poliţiei statului.

”Îi vom duce pe aceşti laşi în faţa justiţiei”, a comentat pe twitter primarul New Yorkului Bill de Blasio.

În noaptea de miercuri spre joi, altă statuie a lui George Floyd, situată în faţa Primăriei din Newark, în New Jersey, a fost de asemenea acoperită cu vopsea.

Potrivit site-ului de ştiri NJ.com, inscripţia "Patriot Front" a fost descoperită şi la Newark.

Statuia de bronz - care cântăreşte peste 300 de kilograme - a fost curăţată imediat.

O anchetă a fost lansată de către Poliţia din Newark.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.