Gruparea paramilitară rusă Wagner, prezentă de mult timp în Ucraina şi activă în Africa, a încheiat un contract cu o societate chinezească în vederea achiziţionării a doi sateliţi de observaţie şi comandării de imagini, care-i furnizează o putere inedită de spionaj, potrivit contractului, pe care AFP scrie că l-a consultat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Contractul comercial a fost redactat în engleză şi rusă şi a fost semnat la 15 noiembrie 2022.

Potrivit acestui document, societatea Beijing Yunze Technology Co. Ltd a vândut, cu suma de 31 de milioane de dolari, societăţii Nika-Frut, care face parte din galaxia lui Prigojin, doi sateliţi de obsevaţie de rezoluţie foarte înaltă (75 cm) care aprţin gigantului chinez spaţial Chang Guang Satellite Technology (CGST).

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Documentul prevede furnizarea de imagini la cerere de la constelaţia de staliţi aparţinând CGST.

Potrivit unei surse europene în domeniul securităţii, aceste imagini au permis Wagner - care se află în curs de destructurare după moartea şefului său Evgheni Prigojin - să obţină informaţii clasificate din Ucraina şi Africa - din Libia, Sudan, Republica Centrafricană şi Mali -, unde operează mercenari ruşi.

Oamenii lui Prigojin au comandat, la sfârşitul lui mai 2023 aproximativ 80 de imagini ale teritoriului Rusiei - de la frontiera cu Ucraina şi până la Moscova, adică a traiectoriei pe care Wagner a urmat-o la rebeliunea de la sfârşitul lui iunie, dă asigurări sursa europeană citată.

Această rebeliune, abandonată după 24 de ore, a pecetluit o ruptură definitivă între preşedintele rus Vladimir Putin şi Evgheni Prigojin, cu câteva săptămâni înainte de moartea acestuia din urmă într-un accident aviatic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.