Peste 50 de lideri europeni se adună joi, la Granada, în sudul Spaniei, cu speranţa de a-şi afişa voinţa de a avansa împreună, însă absenţa prezedintelui azer riscă să slăbească puetrea acestei reuniuni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ea urmează să rămână un simbol puternic, prin prezenţa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, fotografia de familie a celui de-al treilea summit al Comunităţii Politice Eurpoene (CPE) nu va răsunetul sperat,

Lipsa lui Ilham Aliev şi a omologului său turc Recep Tayyip Erdogan este un revers al acestui froum care are ca una dintre principalele funcţii să ofere un cadru informal de liniştire a unor tensiuni regionale.

La două săptămâni după o ofensivă-fulger a forţelor azere, care a împins aproape întreaga populaţie armeană să fugă din republica autoproclamată Nagorno Karabah, acest format părea ideal ca întâlnire.

Însă, cu o zi înaintea acestui summit, deranjat de mesaje europene puternice de susţinere a Armeniei, Ilham Aliev a anunţat că nu vine la întâlnire.

El a denunţat o ”atmosferă antiazeră” şi a apreciat că este ”nenecesar” să participe la negocieri în acest format, a declarat AFP un oficial azer.

Premierul armean Nikol Paşinian, care este prezent la Granada, s-a declarat dezamăgit.

”Eram într-o stare de spirit constructivă şi oprtimistă”, a declarat el.

Războiul Rusiei în Ucraina se află pe agenda discuţiilor, iar puterile europene vor să-şi reafirme susţinerea faţă de Kiev, în timp ce o criză politică la Washington ridică întrebări despre o continuare a susţinerii americane.

Preşedintele Joe Biden şi-a exprimat miercuri, pentru prima oară, îngrijorarea cu privire la acest subiect, promiţând un ”discurs major” pe tema importanţei susţinerii militare şi fiananciare a Kievului.

Volodimir Zelenski urmează să se întâlnească la Granada cu omologul său francez Emmanuel Macron.

Obiectivul CPE - imaginate de către Emmanuel Macron - este să unească Uniunea Europeană (UE) a Celor 27 şi cele 20 de ţări care au fost invitate la acst al treilea summit.

În spatele acestui acronim se află ţări cu traiectorii radical diferite faţă de UE - candidaţi declaraţi şi nerăbdători să adere, ţări care ştiu că uşa le este închisă de mult timp şi un Regat Unot care a ales în urmă cu şapte ani să iasă cu zgomot din UE.

ABSENŢE PROVIZORII SAU DEFINITIVE?

”Absenţa lui Erdogan, a doua oară la rând, slăbeşte CPE imaginată cu scopul de a tratat Ankara în alt format decât UE, la care candidatura îi este îngheţată”, subliniază Sébastien Maillard de la Institutul Jacques Delors.

”Fără Turcia şi fără Azerbaidjan, Comunitatea Politică devine mai strict europeană şi pare mai anti-Putin unor lideri”, apreciază el.

”Rămâne de aflat dacă aceste absenţe sunt provizorii sau definitive”, continuă el, subliniind că apartenenţa la CPE rămâne suplă.

În contextul în care întâlnirea foarte aşteptată cu privire la Nagorno Karabah nu are loc, această reuniune în Andaluzia ar putea aborda criza migraţiei, pe care premierul britanmic Rishi Sunak speră să ăo plaseze în centrul dezbaterilor.

Miercuri, Cei 27 s-au pus de acord asupra unui text menit să organizeze un răspuns european în cazul unui aflux masiv de migranţi într-unul dintre statele membre ale UE, ca la momentul crizei refugiaţilor din 2015-2016.

Însă, în aşteptarea finalizării unei laborioase reforme a sistemului european al migraţiei, Italia şi Regatul Unit vor să se acţioneze cât mai rapid.

”Imigraţia ilegală către Europa continentală se află la cel mai înalt nivel de aproape un deceniu”, a declarat miercuri premierul britanic.

”Având în vedere miile de oameni care mor pe mare, situaţia este atât imorală, cât şi de nesusţinut. Nu putem lăsa organizaţiile criminale să decisă cine vine pe malurile europene”, a subliniat el.

Potrivit Downing Street, Rishi Sunak şi premierul italian Giorgia Meloni urmează să organizeze o reuniune în marja summitului şi să anunţe ”o acţiune comună” pe această temă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.