Gruparea paramilitară rusă Wagner, prezentă de mult timp în Ucraina şi activă în Africa, a încheiat un contract cu o societate chinezească în vederea achiziţionării a doi sateliţi de observaţie şi comandării de imagini, care-i furnizează o putere inedită de spionaj, potrivit contractului, pe care AFP scrie că l-a consultat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Contractul comercial a fost redactat în engleză şi rusă şi a fost semnat la 15 noiembrie 2022.

Potrivit acestui document, societatea Beijing Yunze Technology Co. Ltd a vândut, cu suma de 31 de milioane de dolari, societăţii Nika-Frut, care face parte din galaxia lui Prigojin, doi sateliţi de obsevaţie de rezoluţie foarte înaltă (75 cm) care aprţin gigantului chinez spaţial Chang Guang Satellite Technology (CGST).

Documentul prevede furnizarea de imagini la cerere de la constelaţia de staliţi aparţinând CGST.

Potrivit unei surse europene în domeniul securităţii, aceste imagini au permis Wagner - care se află în curs de destructurare după moartea şefului său Evgheni Prigojin - să obţină informaţii clasificate din Ucraina şi Africa - din Libia, Sudan, Republica Centrafricană şi Mali -, unde operează mercenari ruşi.

Oamenii lui Prigojin au comandat, la sfârşitul lui mai 2023 aproximativ 80 de imagini ale teritoriului Rusiei - de la frontiera cu Ucraina şi până la Moscova, adică a traiectoriei pe care Wagner a urmat-o la rebeliunea de la sfârşitul lui iunie, dă asigurări sursa europeană citată.

Această rebeliune, abandonată după 24 de ore, a pecetluit o ruptură definitivă între preşedintele rus Vladimir Putin şi Evgheni Prigojin, cu câteva săptămâni înainte de moartea acestuia din urmă într-un accident aviatic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.