Ucraina şi separatiştii proruşi au început retragerea trupelor dintr-un sector cheie a liniei de front din estul ţării, a anunţat armata ucraineană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Retragerea trupelor şi a armamentului a început" între oraşele Petrivské şi Bogdanivka, a declarat un înalt responsabil al armatei ucrainene, Bogdan Bondar.

Agenţia de presă a separatiştilor, DAN, a anunţat că "autorităţile Republicii Populare Doneţk salută începerea retragerii armelor şi a soldaţilor".

Retragerea a început în jurul prânzului, sub supravegherea observatorilor a Organizaţiei pentru securitate şi cooperare în Europa (OSCE). Soldaţii urmează să îşi stabilească poziţiile la un kilometru de o parte şi o alta a liniei de front.

Această redesfăşurare de trupe în regiunea Doneţk, între satele Petrivske, de partea separatistă, şi Bogdanivka, în zona controlată de Kiev, era prevăzută vineri, însă rebelii proruşi au cerut o nouă amânare de 24 de ore.

Ea a fost amânată deja cu patru zile, din cauza unor tiruri în zone de dezangajare.

Începută la iniţiativa noului preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski, aflat în funcţie din mai, această dezangajare provoacă multă îngrijorare în Ucraina, mai ales în rândul naţionaliştilor ucraineni şi combatanţi, atât veterani, cât şi activi.

Criticii şefului staului îl acuză de faptul că negociază cu ruşii făr să informeze societatea şi de ”capitulare” în faţa Kremlinului.

În urma succesului important al unui schimb de prizonieri în septembrie, Zelenski îndeamnă neîncetat la un summit, sperând la progrese către o soluţionare a conflictului cu separatiştii proruşi.

Acest război s-a soldat cu aproape 13.000 de morţi de la izbucnirea lui în urmă cu cinci ani, la o lună după anexarea de către Moscova a Peninsulei Crimeea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.