Este ”foarte probabil” ca o navă încărcată cu cereale ucrainene să plece luni dimineaţa din portul ucrainean Odesa, potrivit prevederilor Acordului de la Istanbul, încheiat de Ucraina cu Rusia la 22 iulie, anunţă duminică un purtător de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Există o probabilitate mare ca o primă navă să plece mâine (luni) dimneaţa, dacă se rezolvă totul în această (duminică) seara”, anunţă într-un interviu acordat postului privat de televiziune Kanal 7 Ibrahim Kalin.

Însă el precizează că mai sunt ”unul sau două subiecte de reglat în negocieri cu ruşii”.

”Pregătitile au ajuns într-un punct care ar permite plecarea navelor din portul Odesa. Ele au fost încărcate, dar este necesară o bună coordonare logistică”, a subliniat el.

O reluare a exporturilor de cereale a fost evocată, într-un interviu, şi de către ministrul turc al Apărării şi miniştrii ucraineni ai Apărării şi Infrastructurii, a anunţat duminică Ankara.

”S-a planificat ca transportul să înceapă cât mai curând”, subliniază într-un comunicat Ministerul turc al Apărării.

Centrul de Coordonare Comună (CCC), însărcinat cu controlul exporturilor de cereale ucrainene la Marea Neagră, a fost inaugurat în mod oficial miercuri, la Istanbul, potrivit Acordului de la Istanbul de la 22 iulie.

Acordul cu privire la o ridicare a blocadei - primul text semnificativ adoptat de părţile beligerante de la începtul războiului - vizează să atenueze o criză alimentară mondială, în care preţurile au crescut vertiginos în unele dintre cele mai sărace ţări din lume.

CCC urmează să înmatriculeze şi supravegheze nave comerciale care vor circula în convoaie, să le monitorizeze pe Internet şi prin satelit, să inspecteze navele la momentul încărcării în porturi ucrainene şi la sosire în porturi turceşti.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.