Guvernatorul Floridei Ron DeSantis, considerat un posibil candidat în alegerile prezidenţiale din 2024, a promulgat o lege electorală care limitează votul prin corespondenţă, acuzată de critici de faptul că ţinteşte minorităţile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această lege prevede obligativitatea deţinerii unui document de identitate, în vederea exercitării votului prin corespondenţă, reduce numărul de cutii poştale în care sunt depuse aceste voturi şi interzice folosirea unor finduri private în finanţarea cheltuielilor electorale.

DeSantis, un susţinător al lui Donald Trump, a parafat legea la Palm Beach, nu departe de reşedinţa fostului preşedinte, la Mar-a-Lago, într-un eveniment transmis în exclusivitate de postul conservator de televiziune Fox News.

”Cutiile de scrisori trebuie să fie supravegheate. Nu poţi lăsa aceste cutii nesupravegheate”, a declarat DeSantis la emisiunea matinală Fox & Friends, în faţa unui grup de susţinători.

Legea urmează să garanteze că ”voturile locuitorilor Floridei sunt înregistrate în întregime şi transparenţă”, a subliniat guvernatorul.

Donald Trump nu şi-a recunoscut până în prezent înfrângerea în faţa lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie şi susţine - fără probe - că scrutinul a fost pătat de fraude.

El a pus în discuţie fiabilitatea votului prin corespondenţă, folosit în majoritate de către alegători democraţi.

Aceste voturi au înclinat balanţa în favoarea lui Biden la 3 noiembrie.

Comisarul Agriculturii din Florida Nikki Fried - unicul democrat ales în Guvernul acestui stat - l-a acuzat pe DeSantis de faptul că a adoptat această lege cu scopul de a-i da satisfacţie lui Trump şi bazei electorale a acestuia, a cărei simpatie speră să o atragă.

”Singura fraudă pe care am văzut-o venea de la republicani”, a subliniat într-o conferinţă de presă Fried .

”Această lege a fost adoptată şi semnată numai din cauza unei persoane”, a denunţat ea, referindu-se la Donald Trump.

Criticii textului consideră că acesta - aprobat săptămâna trecută de parlamentarii locali - limitează accesul la urne.

Legea ”creează bariere şi obstacole care au un impact asupra tuturor alegătorilor din Florida şi afectează în mod disproporţionat capacitatea alegătorilor de culoare, latino şi cu dizabilităţi să voteze”, denunţă într-un comunicat puternica organizaţie de apărarea drepturilor civice NAACP.

În Statele Unite nu există un card de identitate, iar identitatea este verificată în general prin permisul de conducere auto, pe care persoanele care nu au maşină nu îl deţin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.