O navetă spaţială rusească Soyuz a fost lansată, vineri, într-o misiune de a aduce înapoi pe pământ un echipaj rămas blocat pe Staţia Spaţială Internaţională în urma unei scurgeri la sistemul de răcire al capsulei cu care trebuia să se întoarcă, au transmis agenţiile de ştiri ruseşti, citate de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Agenţia de ştiri Tass a afirmat că naveta fără echipaj Soyuz MS-23 a decolat de la centrul spaţial Baikonur din Kazahstan şi a fost plasată pe orbită. Ea este programată să andocheze la Staţia Spaţială Internaţională sâmbătă, la ora 1.01 GMT.

Cosmonauţii ruşi Serghei Prokopiev şi Dmitri Petelin şi astronautul american Francisco Rubio urmau să îşi încheie misiunea în martie. Ei au rămas blocaţi în spaţiu după ce sistemul de răcire al capsulei lor Soyuz MS-22 a început să aibă scurgeri, în urmă cu două luni.

Agenţia spaţială rusă Roscosmos a afirmat, în această săptămână, că cei trei se vor întoarce pe Pământ la bordul navetei Soyuz MS-23, în septembrie. Naveta avariată MS-22 este programată să revină fără echipaj, în martie.

 

Atât NASA, cât şi Roscosmos cred că scurgerea de anul trecut de la naveta MS-22 a fost cauzată de un micrometeorit – o mică particulă de rocă – acesta lovind capsula la viteză mare.

Un impact similar ar fi cauzat o altă scurgere, în această lună, la sistemul de răcire al navei de marfă Progress MS-21, scoasă de pe orbită săptămâna trecută.

Tass a arătat că 430 de kilograme de marfă au fost trimise la bordul navei de înlocuire, inclusiv echipamente medicale, instrumente ştiinţifice, apă, mâncare şi echipamente de curăţeni. Tass a citat un oficial spaţial rus care afirma că acea cantitate de mâîncare trimisă este de trei ori mai mare faţă de cea expediată în astfel de misiuni.â

Scurgerile au determinat NASA şi Roscosmos să îşi reorganizeze programul şi să amâne alte ieşiri în spaţiu planificate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.