O navă israeliană, MV Helios Ray - care transporta vehicule din Arabia Saudită către Singapore - a fost atinsă de o explozie, la Golful Oman, potrivit unor societăţi de supraveghere maritimă, care precizează că nu s-au înregistrat nici răniţi şi nici morţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nava MV Helios Ray ”a fost victima unei explozii în Golful Oman”, a anunţat vineri Dryad Global, o societate specializată în securitatea maritimă.

Nava efectua o legătură între oraşul porturar Dammam, situat în estul Arabiei Saudite, şi Songapore, în momentul în care a avut loc explozia, joi, la nord-vest de Oman, potrivt acestei societăţi.

Ea ”este proporitatea HELIOS Ltd, o societate israeliană înregistrată pe Isle of Man”, precizează Dryad Global.

Niciun membru al echipajului nu a fost rănit, iar ”nava s-a întors în portul său de origine”, potrivit aceleiaşi surse.

Biroul de Operaţiuni Comeciale Maritime al Regatului Unit (UKMTO) a anunţat şi el explozia, precizând că nava - pe care nu a identificat-o - şi echipajul acesteia se aflau ”în siguranţă”.

”Anchete  sunt în curs”, potrivit UKMTO.

Potrivit site-ului Marine Traffic, nava naviga sub pavilionul Bahamas, a plecat de la Dammam miercuri şi urma să ajungă în Singapore săptămâna viitoare.

Dryad Global sugerează că Iranul este responsabil de explozie, în contextul în care incidentul a avut loc pe fondul unor tensiuni mari între Israel şi Republica islamică.

”Detaliile incidentului rămân vagi, însă există posibilitatea realistă ca evenimentul să fierezultatul unei activităţi asimetrice a armatei iraniene”, apreciază societatea de supraveghere maritimă.

Între cele două ţări există numeroase tensiuni, ”mai ales cu privire la semne tot mai puternice de apropiere între Iran şi administraţia Biden”, notează Dryad Global.

”Iranul se teme, în plus, de o îmbunătăţire a relaţiilor între Israel şi ţări de la Golful Persic”, apreciază societatea, referindu-se la recente acorduri de normalizare a relaţiilor între statul evreu şi ţări arabe ca Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrain.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.