O misiune ONU a sosit duminică în Nagorno Karabah - pentru prima oară în ultimii 30 de ani -, anunţă Azerbaidjanul, după ce marea majoritate a populaţiei armene locale a părăsit enclava, recucerită de către Baku, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei azere a declarat AFP că misiunea ONU a sosit ”duminică dimineaţa” şi are sarcina principală de a evalua nevoile umanitare la faţa locului.

ONU a anunţat că a primit o undă verde să trimită în acest weenend o misiune în această enclavă separatistă azeră.

Separatiştii armeni, care au controlat Nagorno Karabah timp de 30 de ani, au capitulat şi acceptat să depună armele, săptămâna trecută, după o ofensivă-fulger a Azerbaidjanului cu obiectivul de a recuceri acest teritoriu azer.

În total, peste 600 de morţi au fost înregistraţi în urma acestei ofensive militare. În confruntările armate au fost ucişi, pe câmpul de luptă, aproximativ 200 de militari.

Enclava a fost aproape în întregime golită, după confruntări, de către locuitori.

Aproximativ 100.000 de oameni au fugit în Armenia, de frica unor represalii ale Azerbaidjanului, alimentând temeri cu privire la o gravă criză umanitară.

ZI DE RUGĂCIUNE ÎN ARMENIA

Duminică, Armenia, o ţară cu populaţie majoritar creştină, este o zi de rugăciune pentru Nagorno Karabah.

Clopotele bisericilor au răsunat în întreaga ţară, iar şeful Bisericii, Karekin al II-lea, a oficiat o slujbă la o catedrală în apropiere de Erevan.

Primirea refugiaţilor se organizează dificil, iar opozanţii premierului armean Nikol Paşinian - pe care-l acuză de pasivitate şi abandonat de Moscova - au ieşit din nou în stradă sâmbătă.

Enclava separatistă azeră nagorno Karabah, susţinită militar şi economic de către Erevan, s-a opus timp de 30 de ani Baku, în două războaie, între 1988 şi 1994 şi în toamna lui 2020.â

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.