O majoritate a israelienilor consideră că Benjamin Netanyahu ar trebui să tragă învăţămintele inculpării sale de corupţie, farudă şi abuz de încredere şi să demisioneze din funcţia de premier, potrivit unui sondaj, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit acestei anchete, difuzate vineri seara de postul de televiziune Channel 13, 56% dintre israelieni consideră că Netanyahu, care expediază afaceri curente de la alegerile legislative din aprilie, nu poate continua să guvernze, în timp ce alţi 35% sunt de părerea opusă. Restul de 9% afirmă că nu au o părere cu privire la acest lucru.

Netanyahu a fost inculpat de corupţie, fraudă şi abuz de încredere în trei dosare. El este primul premier în funcţie israelian inculpat.

Liderul Partidului Likud neagă orice infracţiune. El a anunţat joi seara că nu demisionează şi a denunţat o ”tentativă de lovitură de stat pe baza unor elemente fabricate şi un proces de investigare corupt şi părinitor”.

Partidul Albasru-alb (centru) l-a îndemnat într-un comunicat ”să demisinoneze imediat din toate funcţiile ministeriale din guvern”.

Legea nu-l obligă pe Netanyahu să demisioneze.

Însă această criză politico-juridică fără precedent intervine într-un context complicat. Nici Netanyahu, nici rivalul său Benny Gantz nu au reuţit să formeze o coaliţie guvernamentală în urma alegerilor de la 17 septembrie.

În contextul fărâmiţării forţelor politice în Knesset pare puţin probabil ca israelienii să evite să se întoarcă la urne.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.