O lumină, care ar fi condus la aprinderea unei foi de plastic, s-ar afla la originea incendiului ce a devstat submarinul Perle, unul dintre cele şase submarine nucleare de atac (SNA) franceze, la 12 iunie, în timp ce se afla în renovare la Toulon, a anunţat noul şef al Statului Major al Marinei franceze, amiralul Pierre Vandier, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Credem că incendiul a pornit de la o lumină care a început să consume o foiae de plastic din vinil care se afla într-o cutie de lemn”, instalată în cadrul lucrărilor de renovare, a declarat marţi unor jurnalişti amiralul Vandier, în cadrul ceremoniei de predare şi preluare a puterii, la bordul portavionului Charles de Gaulle, la chei, în portul Toulon.

”Cum era o cutie (...), constatarea izbucnirii incendiului a fost tardivă, iar apoi incendiul a fost extrem de puternic”, într-un loc în care circula ”mult aer”, a deplâns Vandier, evocând rezultatul unei expertize tehnice.

Incendiul a izbucnit la ora locală 10.35, la 12 iunie, în partea din faţă a bastimentului, unul dintre cele şase submarine franceze nucleare de atac,şi a fost stins abia a doua zi, la ora locală 0.50.

Cutia de lemn a fost instalată pentru a se ”evita contaminarea navei” cu ”fragmente de azbest” pe care-l putea conţine coca, în timpul operaţiunilor de sablare (curăţare) şi vopsire.

Rezultatul complet al anchetei tehnice, deschise în urma incendiului, în paralel cu o anchetă judiciară, urmează să fie prezentat în toamnă ministrul Armatelor Florence Parly, care era prezentă marţi la Toulon la preluarea funcţiei de către amiralul Vandier.

”În cursul lui octombrie vom decide dacă putem reconstrui această navă şi în ce condiţii sau dacă preţul şi aspectele tehnice impun să găsim alte soluţii”, a precizat şeful Marinei.

Bastimentul ”făcea obiectul unei mentenanţe majore, de mai multe luni”, iar ”niciun combustibil nuclear, nicio armă, nicio rachetă, nicio torpilă şi nici muniţie nu se aflau la bord”, au precizat autorităţile la momentul incendiului. ”Bastimentul era aproape gol, complet golit”.

Perle este ultimul dintre cele şase SNA franceze de tip Rubis care a intrat în serviciu, în 1993.

Submarinul poate să coboare pânăla 300 de metri adâncime, iar misiunea celor 70 de membri ai echipajului este să urmărească bastimente inamice, să escorteze portavioane, să efectueze misiuni de spionaj în apropierea coastelor inamice sau să desfăşoare forţe speciale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.