O investigaţie internaţională privind atacurile din mai asupra a patru petroliere de pe coasta Emiratelor Arabe Unite (EAU) a concluzionat că „un stat străin” este cel mai probabil responsabil, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi Norvegia au transmis Consiliului de Securitate al ONU joi după-amiază că există „indicii puternice că cele patru atacuri fac parte dintr-o operaţiune sofisticată şi coordonată cu o capacitate operaţională semnificativă”.

Dintre cele patru nave comerciale vizate de atacul de pe 12 mai, una aparţinea EAU, alte două erau deţinute de Arabia Saudită, iar a patra era norvegiană.

Iranul, ţara suspectată atât de SUA cât şi de Arabia Saudită că s-ar afla în spatele atacurilor, nu a fost nominalizat de investigaţie ca fiind responsabilă. Ambasadorul EAU, Lana Nusseibeh, a declarat că ea nu a acuzat Iranul la întâlnirea Consiliului de Securitate.

Teheranul a denunţat atacul şi a negat orice implicare.

Ambasadorul Arabiei Saudite la ONU, Abdallah al-Mouallimi, a afirmat că Riadul consideră că „Iranul este responsabil”.

El a declarat că există „destule dovezi” pentru a demonstra responsabilitatea Iranului, adăugând: „Dacă vom tolera un atac simbolic ca acesta ... vom deschide calea pentru mai multe”.

Consilierul pe securitate naţională al SUA, John Bolton, a declarat că „aproape sigur” Iranul este vinovat. SUA coordonează propria investigaţie.

Diplomaţii au declarat că analiza pagubelor celor patru nave şi analiza chimică a rămăşiţelor au demonstrat că „cel mai probabil au fost folosite mine marine”.

Într-un comunicat despre concluziile anchetei, EAU, Arabia Saudită şi Norvegia au informat că pentru aceste atacuri a fost nevoie de scafandri pregătiţi şi de dispozitive explozive plasate sub nave în apropiere de motoare, ceea ce indică o cunoaştere a design-ului navelor vizate. De asemenea, retragerea rapidă a atacatorilor  arată o cunoaştere a zonei geografice, susţin cele trei ţări.

Concluziile anchetei vor fi depuse oficial la Consiliul de Securitate al ONU pentru analiză. În ceea ce priveşte un acord între membrii ONU privind o acţiune comună, ambasadorul adjunct al Rusiei, Vladimir Sanfronkov, a declarat: „N-ar trebui să ne grăbim să tragem concluzii”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.